Amsterdamse bierbrouwerij maakt biertje met Ierse whiskeygigant

Het duurt nog even voor hij te proeven is, maar de Amsterdamse brouwerij Oedipus maakt in samenwerking met de Ierse whiskeygigant Jameson een biertje. Het past in het experimentele karakter van brouwerij Oedipus - die langzaam maar zeker steeds verder opschaalt.

Oedipus-oprichters Rick Nelson en Sander Nederveen. Beeld Sven Signe den Hartogh
Oedipus-oprichters Rick Nelson en Sander Nederveen.Beeld Sven Signe den Hartogh

In januari bezochten Oedipus-oprichters Rick Nelson (29) en Sander Nederveen (33) in het Ierse Midleton de distilleerderij van Jameson, om vervolgens huiswaarts te keren met acht eikenhouten vaten die eerder zijn gebruikt om whiskey in te rijpen. Nu moeten de smaken die de whiskey in het hout heeft achtergelaten in het Oedipus-bier gaan trekken.

Als het even meezit komt er dan in april een smaakvol, licht hoppige Saisonbier uit de vaten. Daarna keren de vaten terug naar Ierland, waarna Jameson er weer whiskey op zal laten rijpen - met de bedoeling dat de tonen van het bier in de whiskey trekken.

Experimenteren
De samenwerking staat model voor de manier waarop Oedipus bezig is een serieuze brouwerij te worden. Ze experimenteren met nieuwe smaken en zijn momenteel bezig flink op te schalen. Lag de productie in januari 2014 nog op zo'n 2000 liter per maand, een jaar later lag die al op 14.000 liter. Nu zijn er nieuwe vergistingstanks onderweg en gaat de productie verder omhoog. Niet alleen het volume stijgt: in juni opende Oedipus nog de nieuwe brouwerij met proeflokaal op het Gedempt Hamerkanaal in Noord. Een eerste automatische afvulmachine is besteld en bottelen hoeft binnenkort ook niet meer flesje voor flesje.

'Het is best een spannende tijd,' zegt hoofdbrouwer Nederveen. 'We zijn echt aan het groeien. In Amsterdam is daar nog voldoende ruimte voor. Er zijn veel kleine brouwerijen als De Prael, Butchers Tears en Bruut die nog prima naast elkaar kunnen bestaan. Dat bijt elkaar niet, maar het is interessant om te kijken wanneer dat moment gaat komen. Want ja, ik denk dat alle brouwerijen de komende jaren blijven groeien.'

Als de samenwerking met de houten vaten een succes wordt, hoopt Nederveen meer te experimenteren met bier op hout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden