Amsterdamse beurs kan garen spinnen bij Brexit

De Amsterdamse effectenbeurs verwacht grote veranderingen in de financiële centra na het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het financiële centrum van Amsterdam zou er wel bij kunnen varen.

Maurice van Tilburg (rechts), ceo van Euronext Amsterdam, brengt een toast uit met topman Gerrit Zalm (midden) ter gelegenheid van de beursgang van ABN Amro.Beeld ANP

Dit laat de woordvoerder van Euronext namens Maurice van Tilburg, topman van Euronext Amsterdam, desgevraagd weten. Amsterdam kan zich voor de financiële wereld als de 'gateway' naar het Europese continent ontwikkelen.

De vermogensbeheerders van de grootste banken zitten in Londen, maar het leeuwendeel van het te beleggen spaargeld komt uit het vaste land van Europa. Deze rolverdeling gaat veranderen als Engeland geen deel meer uitmaakt van Europa en er ook geen ongedeelde markt meer is.

Maurice van Tilburg, topman van Euronext Amsterdam, zegt dat Brexit kansen biedt voor alle Europese centra op het Europese continent. Veel grote internationale ondernemingen hebben een Europese vestiging in Londen om van daaruit de Europese markt te bereiken. Als het Verenigd Koninkrijk niet meer binnen de EU zit zal er volgens Van Tilburg ook onder deze ondernemingen trek naar continentaal Europa zijn.

Financieel paspoort
Cruciaal hierbij is dat het Verenigd Koninkrijk het zogeheten financieel paspoort kwijtraakt. Met dat financiële paspoort kunnen Britse financiële instellingen uit de City binnen het Europa zonder grenzen ongehinderd zaken doen, diensten aanbieden en transacties aangaan op de kapitaalmarkt binnen de grenzen van de EU.

Dat het Verenigd Koninkrijk zelf geen deel uitmaakt van de eurozone, was dus geen beletsel om vanuit Londen en andere Britse steden financiële diensten aan te bieden aan klanten in Europa. Maar de gouverneur van de Franse centrale bank en tevens lid van de Europese Centrale Bank, Francois Villeroy de Galhau, heeft zaterdag op de radiozender France Inter gezegd dat de City dat paspoort kwijtraakt.

Van Tilburg vraagt zich af of het Verenigd Koninkrijk er in zal slagen een nieuw financieel paspoort uit te onderhandelen voor alle financiële instellingen in Londen. Gaat dat niet, dan zullen sommige financiële diensten worden verplaatst naar de Eurozone.

"Vooropgesteld vinden wij het overigens erg teleurstellend dat er is gekozen voor een Brexit," laat Van Tilburg nadrukkelijk weten. Als pan-Europese beurs gelooft Euronext in de kracht van een verenigd Europa. Maar gegeven het feit dat er een een Brexit is, kan dat volgens hem ook weer kansen bieden voor de belangrijkste financiële centra op het continent.

Steden als Amsterdam zijn daarbij heel aantrekkelijk zijn omdat ze, aldus Van Tilburg, een sterk ontwikkeld 'zakelijk ecosysteem' hebben. Het gaat dan om internationale focus, dienstverlening, de aanwezigheid van grote internationale ondernemingen, infrastructuur, talent, kredietverlening en spaardiensten en een breed retail netwerk.

De Amsterdamse beurs bleek ook het afgelopen half jaar weer concurrerend genoeg om diverse ondernemingen naar de beurs te trekken, waaronder Philips Lighting, ASR, ForFamers en Basic Fit. Daar waren ook bedrijven bij die beurs die de Londense beurs ook graag had willen hebben. Door de Brexit zullen bedrijven nog meer redenen hebben om voor Amsterdam te kiezen in plaats van Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden