Opinie

Amsterdamse bestuurscommissies: ‘Laat de stadsdelen met rust’

Stel besluitvorming over lokale politiek in de stadsdelen uit, schrijven leden van alle Amsterdamse bestuurscommissies in een gezamenlijke open brief aan de gemeenteraad.

Het Parool
Bewoners van stadsdeel Zuid op een bijeenkomst van de gemeente begin dit jaar over erfpacht. Beeld Maarten Brante
Bewoners van stadsdeel Zuid op een bijeenkomst van de gemeente begin dit jaar over erfpacht.Beeld Maarten Brante

Vier maanden voor de verkiezingen is nog altijd niet duidelijk hoe de lokale politiek in de stadsdelen er vanaf maart 2018 zal uitzien. Het definitieve voorstel wordt pas eind november besproken in uw raad. Dat is onverantwoord laat.

In deze brief roepen wij u op om af te zien van dit haastig morrelen aan ons stelsel. Handel zorgvuldig en stel besluitvorming uit. Voor Amsterdam.

Over vier maanden stemmen Amsterdammers voor de gemeenteraad en tegelijkertijd voor de lokale vertegenwoordiging in de zeven stadsdelen. Vroeger de stadsdeelraden, met eigen wethouders en een stadsdeelvoorzitter, maar sinds 2014 spreken we van bestuurscommissies.

Het is echter nog altijd onduidelijk hoe het stelsel er in de periode 2018-2022 uit zal zien.

Opnieuw wordt er gesleuteld. Amsterdammers die overwegen zich te kandideren weten daardoor nog altijd niet in wat voor commissie zij dan terechtkomen. Het plan op hoofdlijnen, met de adviesraden en benoemde bestuurders, riep veel vragen op.

U ontving daarover inmiddels verschillende adviesbrieven van de bestuurscommissies. Hoe zit het bijvoorbeeld met het adviesrecht van deze commissies? Wie controleert de bestuurders? En hoe is het contact tussen stadsdeelcommissie en gemeenteraad georganiseerd?

Eigen initiatieven

Het is allemaal slechts vaag beschreven in de voorstellen. En dat is slecht nieuws voor Amsterdammers. Sinds 2014 zijn de bestuurscommissies namelijk aan de slag en vriend en vijand hebben kunnen zien dat daar nuttig werk wordt verricht.

Het is allemaal minder politiek dan vroeger in de stadsdeelraden, dat klopt. Maar bewoners kloppen aan met eigen initiatieven, buurtgenoten denken mee over gebiedsplannen en belanghebbenden spreken in vergadering mee over een nieuw bestemmingsplan. Het is het voorwerk waar u als gemeenteraad veel baat bij heeft gehad.

Brenninkmeijer

Naast dit voorwerk voor de gemeenteraad zijn de bestuurscommissies bij uitstek de schakel tussen overheid en burger. De Tilanusstraat in Oost, de fietstunnel bij het Westerpark, de Van Hasseltweg in Noord, de burgertop en jongerentop in Zuid: het zijn maar een paar van de goede voorbeelden van lokale innovatie en democratische vernieuwing in uw stad.

Bewoners in dialoog met ambtenaren en lokale commissieleden. Dit stelsel werkt, er staat dus wat op het spel.

Toch is deze brief geen pleidooi om niets te veranderen. Er kan namelijk heel veel beter. Dit is vorig jaar nog helder verwoord in het rapport-Brenninkmeijer. Maar dit rapport beschreef ook de naar binnen gekeerde bestuurscultuur in Amsterdam. Het gebrek aan reflectie.

Laten we ook dit advies ter harte nemen. Laten we ons niet slechts bekommeren om een gammel compromis, maar om wat goed is voor de stad.

Laten we de komende jaren gebruiken om samen te werken aan een beter stelsel dat werkt. Laten we zorgen dat Amsterdammers de vertegenwoordigers in de stadsdelen beter weten te vinden. Laten we Amsterdammers hierbij ook echt mee laten doen.

De tijd dringt. Want welke rol u ook ziet voor de vertegenwoordiging in de stadsdelen, het is van belang dat deze bestaat uit competente en enthousiaste mensen met hart voor de buurt en ideeën voor de wijk. De korte tijd die rest voor de verkiezingen van maart is onvoldoende om deze mensen te vinden, te informeren en te motiveren.

Onze oproep is dus simpel: zie af van het op deze korte termijn morrelen aan het stelsel. Het is onverstandig en onverantwoord de spelregels nu, vier maanden voor de verkiezingen, opnieuw te veranderen. Daar helpt u geen Amsterdammer mee.

Neem een stap terug, stel uit, overdenk, en kom samen met ons tot een goed voorstel. We vertrouwen op u.

Achmed Baadoud, Jeroen van Berkel, Gery de Boer, Tineke de Boer, Bob Brakhoven, Flora Breemer, Jan Erik Burger, Sharona Ceha, Wim van Duijl, Jelle de Graaf, Joke van Duijl van de Hoeve, Anne Janssen, Dorrit de Jong, Narin Koebeer, Fem Korsten, Münire Manisa, Maarten van Maurik, Arjan Miedema, Daphne Meij­er, Alphons Muurlink, Yuen Ng, Rocco Piers, Onika Pinkus, Matthijs Pontier, Thijs Reuten, Maxe de Rijk, Susanne de Roy van Zuidewijn-Rive, Aisha Schol, Rebekka Tselms, Canan Uyar, Thomas Veenstra, Rick Vermin, Bernadette Vieverich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden