Amsterdamse begroting: cadeautjes voor elke achterban

De begroting van de gemeente voor volgend jaar laat zich lezen als het ultieme politieke compromis. D66, VVD en SP kunnen ieder goede sier maken met hun punten.

De Amsterdamse wethouders, bij hun installatie voriga jaar zomer. Vijfde van links wethouder Udo Kock van FinanciënBeeld anp

Op een begroting van 6,5 miljard euro zijn de paar miljoenen waarmee de drie coalitiepartners kunnen pronken feitelijk gezien kinderspel. Maar ze laten wel de samenhang zien in de huidige politieke constellatie. Politieke tegenpolen VVD en SP mogen ieder scoren met punten die voor hun achterban belangrijk zijn, terwijl D66-wethouder Udo Kock kan laten zien dat hij een transparante begroting kan opleveren.

Presentje
Vanochtend presenteerde Kock de begroting voor volgend jaar. De VVD is trots op de belastingverlaging voor burgers en bedrijven. Zo gaat de afvalstoffenheffing verder omlaag. Vorig jaar trok het college daar al 15 miljoen euro voor uit, daar komt dit jaar 3,6 miljoen bij. Ook is er een presentje aan de ondernemers: de reclame­belasting wordt afgeschaft (2,5 miljoen euro) en er wordt 3 ton uitgetrokken voor de internationale activiteiten van Amsterdamse MKB'ers.

Ook de hondenbelasting wordt geschrapt, overigens ook een langgekoesterde wens van de SP. De socialisten zullen ook blij zijn dat het geld dat wordt uitgetrokken voor het kwijtschelden van de afvalstoffenheffing niet langer uit het potje van de armoedegelden komt.

Schoner
Een van de centrale thema's van de begroting is 'stad in balans'. Een stad die volgens het bestuur 'leeft en bruist' (herken het D66-lexicon) zorgt ook voor extra afval. Daarom stelt het college ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor het schoonhouden van straten, pleinen en parken.
Re-integratiebedrijf Pantar moet daarbij gaan helpen. Niet alleen na festivals, maar het hele jaar door moet het schoner, benadrukte Kock.

Een hoop zoet, maar waar zit het zuur? Onder meer in de schuldontwikkeling van de gemeente. De schuld loopt op tot 5,7 miljard euro in 2019, 1,7 miljard meer dan aan het einde van vorig jaar. Kock noemt die schuld 'iets om in de gaten te houden', al is hij niet onhoudbaar. Met een schuld van 80 procent van de begroting zit Amsterdam nog steeds ruim onder de norm van de VNG.

Kock presenteerde de begroting vanochtend met gepaste trots. Niet alleen is zij een stuk overzichtelijker dan in voorgaande jaren, ook is het een 'stapje in de verbetering en modernisering van de stadsfinanciën'. 'We werken hard om van 44 versnipperde administraties die de stad rijk was, één geheel te maken. Te midden van al die veranderingen leveren we een solide begroting af. Het op orde brengen van de financiën is taai en moeilijk, het gaat nog jaren duren voordat we op het goede niveau zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden