Update

'Amsterdamse basisscholieren naar school in Zeeland'

Basisscholieren uit Amsterdam kunnen de ondergang van het Prinses Margriet basisschooltje in het Zeeuwse dorp Kats tegengaan. Simpelweg door lessen te volgen aan de school. Tegelijkertijd worden zo overbevolkte klassen in Amsterdam tegengegaan. PvdA-lid Jan Schuurman Hess kwam op het idee tijdens een wandeltocht door Amsterdam met wethouder Lodewijk Asscher.

Basisschooklas tijdens de les. Beeld ANP
Basisschooklas tijdens de les.Beeld ANP

De basisschool in het 440 inwoners tellende dorpje Kats in Zeeland heeft al enkele jaren te kampen met een teruggang van het aantal leerlingen. Toen er het afgelopen jaar nog eens achttien leerlingen door hun ouders van school werden gehaald, vond dorpsbewoner en PvdA-lid Jan Schuurman Hess het tijd voor verandering.

Schuurman Hess, die een twee jaar durende wandeltocht door Nederland houdt, werd bij het passeren van Amsterdam door wethouder Lodewijk Asscher uitgenodigd voor een wandeling door de hoofdstad. 'Lodewijk is voorzitter van de Wiardi Beckman Stichting die mijn wandeltocht steunt. Zodoende nodigde hij me uit in Amsterdam.'

Problemen
Toen de twee bij een basisschool in de Pijp neerstreken, kwamen al snel de problemen van beide gemeentes ter sprake. 'In Amsterdam tellen klassen soms wel 30 leerlingen, terwijl in Kats het leerlingenaantal juist terugloopt.' Amsterdamse basisschoolleerlingen die moeilijk mee kunnen met de grote stroom, komen in het rustige Kats bijzonder goed aan hun trekken', aldus Schuurman Hess.

Schuurman Hess denkt dat de samenwerking tussen de twee gemeentes kan uitmonden in een win-winsituatie. 'Terwijl wij gebruikmaken van de kennis die ze in Amsterdam hebben op het gebied van kwalitatief onderwijs, kan Amsterdam gebruikmaken van de rust en de ruimte die wij hun leerlingen bieden. Daardoor komen ze weer helemaal op hun pootjes terecht', aldus de PvdA'er. De gemeente Amsterdam ziet het plan van Schuurman Hess overigens wel zitten.

Praktijk
In het najaar moet het plan klaar zijn. Volgens de woordvoerster van Asscher zal het gaan om kleine aantallen kinderen die in Zeeland terechtkunnen. Ze stelt dat alleen kinderen in aanmerking komen die in een benarde thuissituatie verkeren en met Jeugdzorg te maken hebben. De kinderen zullen hoogstwaarschijnlijk worden ondergebracht in gastgezinnen. Over andere overnachtingsmogelijkheden is Schuurman Hess nog in beraad met de gemeente Kats.

undefined

Wethouder van onderwijs Lodewijk Asscher. Beeld ANP
Wethouder van onderwijs Lodewijk Asscher.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden