Amsterdamse basisscholen moeten miljoenen terugbetalen

Amsterdamse basisscholen moeten bijna 8 miljoen euro terugbetalen vanwege onterecht ontvangen achterstandsgeld.

Lorianne van Gelder
Minister Arie Slob van het ministerie van Onderwijs Beeld ANP
Minister Arie Slob van het ministerie van OnderwijsBeeld ANP

Dat blijkt uit een controle van het ministerie van Onderwijs, die minister Arie Slob naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Voor sommige schoolbesturen betekent het een rekening van miljoenen euro's. In totaal wordt 32 miljoen euro teruggevraagd.

De Amsterdamse schoolbesturen zijn geschrokken van de terugvordering. De meeste vechten de rekening nog aan. De grootste rekeningen komen bij Asko terecht, een van de grootste besturen in de stad, met 32 scholen.

De stichting voor primair katholiek/oecumenisch onderwijs moet 2.732.884 euro terugbetalen. Oecumenische scholengroep Amos, met 28 scholen, komt op meer dan een miljoen euro.

Fouten met de aanvraag
Schoolbestuur KBA Nieuw West, met slechts zeven scholen, zit ook op bijna een miljoen.

Het bestuur van basisschool Crescendo in Zuidoost mag zich juist verheugen op bijna een half miljoen, omdat ze te weinig hebben aangevraagd.

De controle is gedaan door het ministerie in aanloop naar een aanpassing van de regels voor achterstandsgelden, waarover donderdag een debat is in de Kamer. Het gaat om geld voor 'gewichtenleerlingen', kinderen van ouders met een lage opleiding.

Bij de check kwam het ministerie erachter dat scholen fouten maken met de aanvraag, omdat het lastig is na te gaan welke diploma's ouders hebben.

Dat de fouten zijn gemaakt, is niet zo gek, vindt Joke Middelbeek, voorzitter van het breed bestuurlijk overleg van Amsterdamse schoolbesturen (Bbo). "Het is een ingewikkelde aanvraag, en er is ook een belang bij voor de school: hoe zwaarder het 'gewicht' van een kind, hoe meer geld."

Niet letterlijk terugbetalen
Bestuur 'Samen tussen Amstel en IJ' moet 400.000 euro terugbetalen. Bestuurder René Rigter: "We zijn er niet blij mee, maar we komen niet in de problemen. Het geld is niet weggegooid: we hebben het in kleinere klassen en extra taalhulp gestoken."

Ieder schoolbestuur was zich ervan bewust dat het eraan zou komen, weet Middelbeek.

De besturen zijn ook met de overheid in gesprek hoe een regeling kan worden getroffen om besturen niet in de problemen te laten komen. "De gewichtenregeling terughalen met kinderen die niet meer op school zitten, is heel lastig," zegt Middelbeek.

Overigens wordt het bedrag ingehouden op toekomstige financiering. Besturen hoeven het geld niet letterlijk terug te betalen.

undefined

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden