Amsterdamse basisscholen diep in het rood

Amsterdamse basisscholen hebben vorig jaar grote verliezen geleden: samen zeker tien miljoen euro.

Archieffoto. Beeld anp
Archieffoto.Beeld anp

Op een aantal Amsterdamse scholen zijn als gevolg hiervan al klassen samengevoegd, waardoor leerlingen na de vakantie in overvolle klassen van 32 tot 37 leerlingen terechtkwamen. Het is nog onduidelijk tot hoeveel ontslagen de tekorten hebben geleid. Nog niet alle scholen hebben hun jaarrekening gepubliceerd, maar vrijwel overal zijn de verliezen groter dan verwacht. Het katholieke schoolbestuur Asko (9300 leerlingen) heeft een tekort van 3,1 miljoen euro, bijna het dubbele van het verwachte verlies.

Ouders van de stichting Staij (5500 leerlingen in Oost) hebben zich al geroerd, omdat het bestuur met een begroting van 32 miljoen euro een tekort van 1,7 miljoen heeft. Het oecumenische schoolbestuur Amos had een tekort van 1,3 miljoen euro voorzien, maar dat is 2,3 miljoen euro geworden. Het openbareschool bestuur in West, AWBR (4605 leerlingen), heeft een tekort van 1,1 miljoen euro. Het openbaar onderwijs in Noord voorzag een tekort van meer dan twee miljoen euro, maar heeft dat weten terug te brengen tot ruim vierhonderdduizend euro.

Sirius in Zuidoost kampt met een tekort van zeshonderdduizend euro. Herbert de Bruijne, voorzitter van het overleg van schoolbesturen: 'Die tekorten zijn absoluut zorgelijk. Er zijn schoolbesturen die te weinig controle op de uitgaven hebben gehad. Er is te laat geanticipeerd op een teruglopend leerlingenaantal en er is te laat bezuinigd op personeel.' In anderhalf jaar zijn landelijk al meer dan zesduizend voltijdbanen in het basisonderwijs verdwenen. Volgens de Algemene Onderwijsbond zijn de laatste twee jaar ten minste 10.000 banen verloren gegaan in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Lees meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden