Amsterdamse band op koninklijke Thailand-tour

De Biggles Big Band Amsterdam gaat in Thailand diverse composities spelen van de overleden Thaise koning Bhumibol, een enthousiaste amateur-muzikant en -componist en een groot liefhebber van jazz.

null Beeld Biggles Big Band Amsterdam
Beeld Biggles Big Band Amsterdam

Koning Bhumibol componeerde tientallen nummers, waarvan Biggles Big Band een aantal eigen arrangementen heeft laten maken.

Het is niet voor het eerst dat een Nederlandse band werken van de vorst speelt. In 2004 bijvoorbeeld bracht het Nederlands Blazers Ensemble 'Magic Dreams' van de koning ten gehore, toen de vorst zijn toenmalige Nederlandse collega Beatrix op bezoek had en zelf onder het gehoor bevond.

Geld inzamelen
De Biggles Big Band vertrekt dinsdag naar Bangkok voor een tournee van drie weken met een aantal concerten en verschillende workshops, speciaal voor kinderen. In de Thaise stad Ubon Ratchatani is er een concert om geld in te zamelen voor een muziekleraar op een school.

Biggles Big Band Amsterdam bestaat uit 25 musici. "We werken ook nauw samen met Thaise musici," zegt orkestleider Adrie Braat, ook bassist van de Dutch Swing College Band over de reis. "Zo staan we op het podium met saxofonist Pathorn Srikaranonda, die gedurende vele jaren wekelijks met de koning in het koninklijk jazzorkest speelde."

Zevende keer
De Biggles Big Band gaat dit jaar voor de zevende keer naar Thailand. "Dat is een beetje zo gegroeid. Ik heb dertig jaar geleden als reisleider in het land gewerkt. Toen ik tien geleden terugkwam en m'n Thaise vrienden sprak, spoorden ze me aan om met de band muziek van koning Bhumibol te gaan spelen. Dat deden we."

Voor een optreden van de band hoef je overigens niet helemaal naar Thailand af te reizen: Biggles Big Band Amsterdam speelt elke week in de Casablanca op de Zeedijk. Aanstaande maandag om 20.30 uur hebben ze de generale repetitie, de dag voordat ze naar Thailand afreizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden