Amsterdamse Architectuurprijs voor Tijdelijke Rechtbank

De tijdelijke Rechtbank aan de Parnassusweg in Zuid heeft de Gouden AAP gewonnen, de architectuurprijs van Amsterdam. 

Jaap Huisman
De Tijdelijke Rechtbank op de Parnassusweg Beeld Jannes Linders
De Tijdelijke Rechtbank op de ParnassuswegBeeld Jannes Linders

Dat is donderdagavond bekend gemaakt in de Bijlmerbajes. De rechtbank concurreerde met De Smaragd en Patch22. Wat de doorslag gaf was de vernieuwende rol die de architect op zich heeft genomen.

Hij komt met innovatieve oplossingen en is tegelijk opdrachtgever. In het rapport zegt de jury, onder leiding van publiciste Tracy Metz: "Wanneer je als bezoeker door de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam loopt, word je omarmd door een gevoel van rust. Zowel het exterieur als het interieur zijn eenvoudig en strak in vormgeving, in de betrouwbare stijl van cepezed, en wellicht op het eerste oog niet erg spannend. Achter deze kalme uitstraling schuilt echter een intrigerend verhaal; het gebouw is flexibel in tijd, plaats en functie. Op geen enkele manier verraadt het gebouw in de uitvoering een tijdelijke constructie te zijn: "Het is architectuur terugbrengen tot lego, maar dan wel lego van spectaculaire, hoogwaardige kwaliteit".'

Omdat de rechtbank op den duur gedemonteerd en hergebruikt kan worden, wordt er een nieuwe betekenis aan architectuur gegeven: er wordt niet langer voor de eeuwigheid gebouwd. Integendeel, flexibiliteit is de nieuwste troef.

De publieksjury koos een andere favoriet, Crystal Houses van MVRDV in de PC Hooftstraat. "Het is een gewaagd idee, dat in de praktijk uitstekend uit de verf komt. De gevel van glazen stenen die naar de bovenliggende verdiepingen toe in normale baksteen overgaat, is meer dan een knipoog of een gimmick; zij laat zien dat een combinatie van lef en creativiteit ook in de architectuur tot nieuwe, unieke kunstuitingen kan leiden die in dit geval ook prima aansluit bij de rest van de omgeving.

Toeristen die de winkel passeren houden getroffen halt en raken de glazen stenen aan, alsof ze de echtheid willen toetsen", zo beargumenteerde het publiek de keus. In 2016 waren vakjury en publiek het nog met elkaar eens: toen kozen ze het Noorderparkbad als beste nieuwe gebouw in de stad.

Chrystal Houses / Chanel, winnaar bij de publieksjury Beeld Daria Scagliola en Stijn Brakkee
Chrystal Houses / Chanel, winnaar bij de publieksjuryBeeld Daria Scagliola en Stijn Brakkee

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden