Amsterdamse architect ontwerpt 'rijtjeswonen' met 360 graden uitzicht

Zijn ontwerp van een zwevend bed werd door Time Magazine uitgeroepen tot beste uitvinding in 2006, maar ook zijn huis uit een 3D-printer werd wereldwijd gewaardeerd. Nu komt de Amsterdamse architect Janjaap Ruijssenaars opnieuw met een vernieuwend ontwerp: rijtjeshuizen waarin je toch 360 graden naar buiten kunt kijken.

Ruijssenaars maakte de vernieuwingsslag naar aanleiding van een prijsvraag in 2009 in Peru. De opdrachtgever vroeg minder woningen te ontwerpen dan de grootte van het kavel toeliet. Daarmee kwam hij uit bij het bekende Tetris-spelletje. Volgens dat principe ontwierp hij met het schuiven van blokken drie rijtjeswoningen waarin iedere bewoner 360 graden uitzicht heeft, in plaats van alleen voor en achter.

Dat komt doordat hij etages laat in- en uitspringen. 'De vraag was eigenlijk: hoe verhoog je de dichtheid? Door meer mensen van dezelfde ruimte te laten genieten, verhoog je niet alleen dichtheid maar ook kwaliteit van het wonen op een kleine kavel', licht Ruijssenaars toe. Hij ziet met zijn 'tetriswoningen' allerlei nieuwe oplossingen voor stedelijke en landelijke gebieden en voor effectieve bouw op het water in gebieden die kampen met de zeespiegelstijging.

De architect doorbreekt met zijn ontwerp het benauwde 'doorzonwonen', ofwel wonen tussen twee andere huizen. 'Ook andere architecten als Le Corbusier speelden met verhoogde dichtheid en vrij zicht, maar niet zo zichtbaar als dit', aldus Ruijssenaars. Projectontwikkelaars en bouwers zijn wat hem betreft nu aan de beurt om 'het vernieuwde rijtjeswonen' te gaan verwezenlijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden