Amsterdamse appels en biertjes te bestellen bij online boodschappendienst

Verantwoorde Amsterdammers kunnen voortaan terecht bij online boodschappendienst Bonativo, waar tientallen bedrijven uit de regio hun ambachtelijk geproduceerde etenswaren aanbieden. Bakfietsbezorging hoort nog niet tot de mogelijkheden.

Bonativo gaat online de concurrentie aan met de supermarkten van Marqt Beeld anp
Bonativo gaat online de concurrentie aan met de supermarkten van MarqtBeeld anp

Bekende namen als Brouwerij 't IJ (bier) en Brandt en Levie (worst) doen mee, maar ook voor kleinere aanbieders is plek. Zo kan er vers brood gekocht worden bij enkele Amsterdamse bakkerijen en is het mogelijk appels van Boer Erik uit Loenen aan de Vecht te bestellen. In totaal hebben zich 75 Nederlandse bedrijven aangesloten bij het platform, die samen een brede selectie aan lokaal geproduceerde producten aanbieden.

Bonativo verzamelt de bestellingen en bezorgt de boodschappen vervolgens door heel Amsterdam. Het bedrijf lijkt een online alternatief te willen worden voor supermarkt Marqt, dat zich ook profileert als bedrijf waar lokaal geproduceerde etenswaren verkocht worden.

Niet met een bakfiets bezorgen
Kim Zuidema van Patisserie Tout vertelt mee te doen met Bonativo, omdat websites die meerdere aanbieders verzamelen steeds populairder worden. 'Kijk bijvoorbeeld naar het succes van Hello Fresh. Amsterdammers vinden het steeds fijner om verantwoorde producten ook thuis afgeleverd te krijgen.' Zuidema zegt dat haar bedrijf meedoet voor een proefperiode van enkele maanden, waarna wordt gekeken of er een vervolg aan de samenwerking wordt gegeven.

Achter Bonativo zit het Duitse Rocket Internet, de investeerder die in het verleden Zalando groot maakte. Eerder lanceerde Bonativo soortgelijke webwinkels met producten van lokale producenten in Berlijn en Londen. Daar verdubbelt het aantal bestellingen elke dag, aldus woordvoerder Marieke Snijders. 'We verwachten dat we in Amsterdam sneller zullen groeien, omdat hier echt een cultuur heerst rond goed eten.'

Geen bakfietsbezorging
Bonativo heeft zich gevestigd aan de Zekeringstraat in Amsterdam-West, waar het momenteel een team van zes mensen heeft zitten, plus twee chauffeurs. Volgens woordvoerder Snijders wordt al gekeken naar uitbreiding: de komende week komen er nog eens drie werknemers. Het is de bedoeling dat het productaanbod ook iedere week wordt uitgebreid.

De bezorging van de producten doet het Duitse bedrijf met busjes. 'Nee, niet met een bakfiets', zegt Snijders, 'maar daar hebben we al wel naar gekeken. Dat is een plan voor de toekomst.'

Worstenmaker Brandt en Levie. Beeld Rink Hof
Worstenmaker Brandt en Levie.Beeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden