Amsterdamse Apotheker geeft het op

Volgens de Amsterdamse apothekersvereniging FBA zijn de apothekers de eerste slachtoffers van dit beleid en gaat de goede en betrouwbare zorg in de wijk verloren. Foto ANP Beeld
Volgens de Amsterdamse apothekersvereniging FBA zijn de apothekers de eerste slachtoffers van dit beleid en gaat de goede en betrouwbare zorg in de wijk verloren. Foto ANP

AMSTERDAM - Twee apotheken in Oost leggen dit jaar het loodje. De apothekers zeggen hun zaak niet meer open te kunnen houden door het overheidsbeleid. De vestiging aan de Hugo de Vrieslaan van apotheek Watergraafs-meer moest in juni al de deuren sluiten. Apotheek Archipel in de Molukkenstraat van apotheker Josieneke Wisse sluit per 1 januari.

Apotheker Arnold Koomen van Watergraafsmeer heeft zeven mensen moeten ontslaan, ongeveer een kwart van zijn personeel.

Koomen: ''Doordat de zorgverzekeraars nu elk halfjaar contracten afsluiten met de medicijnfabrikanten en daarbij de laagste prijzen bedingen, krijgen wij geen kortingen meer. Voorheen mochten wij van de overheid die kortingen houden.

Dat was voor ons een aanvulling, die we nodig hebben omdat onze tarieven anders niet kostendekkend te zijn.''

Ook de patiënten zijn van dit beleid de dupe, stelt Koomen. ''Medicijnen worden vooral door ouderen gebruikt. Die krijgen nu elk half jaar hetzelfde middel in een pil of verpakking die er steeds weer anders uitziet, doordat de zorgverzekeraar steeds weer met andere producenten in zee gaat. Dat wekt bij patiënten veel verwarring.''

Volgens de Amsterdamse apothekersvereniging FBA zijn de apothekers de eerste slachtoffers van dit beleid en gaat de goede en betrouwbare zorg in de wijk verloren. Het FBA verwacht dat meer apotheken in Amsterdam en omgeving hun deuren moeten sluiten. ''De hoogwaardige farmaceutische zorg die we in Amsterdam kennen, wordt bedreigd,'' aldus directeur Myra de Jong.

Voorafgaand aan het Kamerdebat over deze zaak heeft het Landelijk Actie Comité Apothekers vanochtend gedemonstreerd in Den Haag tegen de in zijn ogen dreigende uitkleding van de farmaceutische zorg in Nederland.

Als er niet snel iets gebeurt, worden meer apotheken gedwongen scherp te snijden in hun kosten en medewerkers te ontslaan, stelt de landelijke belangenorganisatie van apothekers KNMP. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden