Amsterdamse allochtonenpoli nog niet open na 'nee' Agis

null Beeld

AMSTERDAM - De opening van de eerste poli voor allochtone patiënten, Vatan, is weer uitgesteld. Zorgverzekeraar Agis tekent toch geen overeenkomst met Vatan.

Arts en mede-oprichter Sükrü Genco zegt dat Agis al twee jaar betrokken was bij de voorbereidingen van de kliniek en noemt het frustrerend dat de zorgverzekeraar zich heeft teruggetrokken. Hij wil echter op aanraden van zijn aandeelhouders inhoudelijk niet ingaan op de afwijzing, om de zakelijke verhoudingen niet te schaden. Agis is de grootste verzekeraar onder allochtonen.

''Agis zou het grootste deel van de behandelingen voorfinancieren. Nu moeten we ons eigen geld investeren, voordat we het bij de verschillende verzekeraars kunnen declareren,'' aldus Genco.

Voor de patiënten verandert er niets, behalve dat de polikliniek later opengaat dan 1 oktober, wat de bedoeling was. Er zijn al tientallen aanmeldingen, maar volgens Genco worden tot 1 januari alleen de 'dramatische gevallen' geholpen, met geld uit eigen zak van de oprichters.

Na 1 januari is Vatan een zogeheten zelfstandig behandelcentrum (ZBC), een door de overheid erkende kliniek die verzekerde zorg volgens de Ziekenfondswet biedt. Vatan richt zich op de eerste generatie allochtonen, die in de gezondheidszorg de weg niet vinden.

Agis blijft vaag in zijn reactie. Nadat drie woordvoerders zich over de kwestie hebben gebogen, komt de zorgverzekeraar met de volgende schriftelijke verklaring: 'We zijn op dit moment nog in gesprek met de Vatankliniek over de toegevoegde medische waarde voor onze verzekerden wat betreft hun plan.'

Circa dertigduizend Turken per jaar gaan voor behandeling naar een ziekenhuis in hun vaderland. Genco's verklaring daarvoor is dat een deel van de Turkse allochtonen zich onvoldoende begrepen voelt door Nederlandse hulpverleners. (MALIKA SEVIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden