Amsterdamse aidsdeskundige Joep Lange omgekomen

De Nederlandse aidsdeskundige Joep Lange (1954) is volgens de Washington Post één van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Hij was samen met tientallen anderen onderweg naar de Internationale Aids Conferentie in de Australische stad Melbourne.

null Beeld Mark van der Zouw
Beeld Mark van der Zouw

Een woordvoerder van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam laat weten het overlijden van Lange (1954) niet te kunnen bevestigen, 'maar alle gegevens die we nu hebben wijzen erop dat hij in het toestel zat, samen met zijn rechterhand Jacqueline van Tongeren.'

Lange streed sinds 1983 tegen hiv en aids en was onder meer hoofd van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (Aighd) en leidde het Department of Global Health van het AMC in Amsterdam.
Professor Lange zette diverse cruciale proeven op rond de behandeling met virusremmers. Ook deed hij onderzoek om de besmetting van moeder op kind te voorkomen.

Van 1992 tot 1995 was Lange werkzaam bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève. Tussen 2002 en 2004 was hij voorzitter van de International AIDS Society. Verder zat hij in tal van adviesraden van organisaties uit zowel de private als publieke sector.

Betaalbaar
Lange richtte de de Stichting PharmAccess op, die zich richt op het betaalbaar maken van medicijnen van goede kwaliteit. Als wetenschappelijk adviseur was hij vebonden aan de Health Insurance Fund Foundation, een stichting die pionierswerk verzet op gebied van duurzame financiering van de gezondheidszorg in arme regio's.

Lange heeft meer dan 350 artikelen gepubliceerd en begeleidde meer dan 30 promovendi. In 2007 werd hij bekroond met de Eijkman medaille voor zijn prestaties in Tropische Geneeskunde en internationale geneeskunde.

Het Internationale AIDS Genootschap liet weten dat de hiv-aidsbeweging met het wegvallen van Lange 'een echte gigant heeft verloren.' Op Twitter wordt de onderzoeker veel geprezen, overal ter wereld. Voormalig CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier noemt hem een wereldverbeteraar. 'Mensen die de wereld niet kan missen. God bless,' aldus haar tweet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden