Amsterdamse agenten vervolgd om geweld op hoofdbureau

Het Openbaar Ministerie moet twee Amsterdamse politieagenten strafrechtelijk vervolgen omdat zij een arrestant op het hoofdbureau klappen en een knietje zouden hebben gegeven.

Maarten van Dun
Eén agent verklaarde later dat hij zich bedreigd voelde door de houding en het agressieve gedrag van de man Beeld ANP
Eén agent verklaarde later dat hij zich bedreigd voelde door de houding en het agressieve gedrag van de manBeeld ANP

Het OM had aanvankelijk besloten dat de agenten intern moesten worden aangesproken op hun gedrag, maar de 35-jarige arrestant startte met succes een zogeheten artikel 12-procedure: hij vroeg het Amsterdamse gerechtshof om het OM te dwingen tot vervolging over te gaan.

Woordenwisseling
Op 14 december 2014 kreeg de man vlak bij het Leidseplein een woordenwisseling met twee politiemensen. Die zouden in hun dienstauto achteruit tegen de man zijn aangereden, waarna die zo boos zou zijn geworden dat hij een agente zou hebben beledigd. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het hoofdbureau aan de Marnixstraat.

Daar werd hij gefouilleerd door in totaal vijf agenten, terwijl hij jennende opmerkingen bleef maken.

Op camerabeelden is te zien hoe één van de agenten een knietje richting het kruis van de arrestant geeft. Ook slaan twee agenten met vuisten richting het hoofd van de man, die aan de worsteling een dik oog en later een litteken overhield.

Eén agent verklaarde later dat hij zich bedreigd voelde door de houding en het agressieve gedrag van de man, die zelf wordt vervolgd voor belediging en in een andere zaak verdacht wordt van een geweldsdelict.

De andere agent die geweld gebruikte zegt dat de arrestant niet meewerkte aan zijn fouillering maar dat hij niet gewelddadig was. Hij sloeg toen zijn collega in een benarde positie kwam.

Strafrechter moet oordelen
Volgens het hof is het 'niet onmogelijk' dat de strafrechter zou oordelen dat sprake is van mishandeling, 'waarbij het hof overweegt dat het voor de politie geen aangeleerde techniek is om verzet te breken door vuistslagen in het gezicht te geven.' De strafrechter moet oordelen of de agenten te ver zijn gegaan.

De advocaat van de klager, Rick Pothast, is blij dat de agenten alsnog worden vervolgd.

"Toen ik het letsel van mijn cliënt zag, ben ik echt geschrokken. Ik ben blij dat het gerechtshof het belang ziet van een openbare vervolging, want over de interne tuchtrechtelijke procedure heeft mijn cliënt nooit meer iets gehoord."

"Dat is absoluut te weinig, zeker als je bedenkt dat de aanleiding voor dit alles een mogelijke belediging van een agente was. Het roept de schijn op dat het een rol heeft gespeeld bij dit geweld."

5

In totaal vijf agenten fouilleerden de man. Op camerabeelden is te zien hoe één van hen een knietje geeft, ook vallen er vuistslagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden