Amsterdamse agenten slagen massaal voor schiettoets

De ruim 34.000 agenten die vorig jaar deelnamen aan de periodieke test voor vuurwapengebruik, hebben die vrijwel allemaal succesvol doorlopen. Het slagingspercentage maar liefst 99,7 procent, blijkt uit woensdag door de politie gepubliceerde cijfers. Bij de eenheid Amsterdam ligt dat slagingspercentage zelfs nog iets hoger.

Begin dit jaar waren er ruim 3.600 Amsterdamse agenten die een wapen mogen dragen. Beeld anp
Begin dit jaar waren er ruim 3.600 Amsterdamse agenten die een wapen mogen dragen.Beeld anp

In de eerste helft van 2015 slaagden zeven van de bijna vierduizend agenten die deelnamen aan de 'schiettoets' niet: 0,18 procent. Van hen werd het wapen ingenomen. In de tweede helft van het jaar zakten twaalf Amsterdamse agenten voor de toets.

Begin dit jaar liepen in de politieregio Amsterdam 3.671 agenten rond met een wapen. Daarbij zijn vrijwilligers en zogenaamde BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaren) niet meegerekend.

Wapen inleveren
Naast de agenten die zakten voor de toets, is er ook een groep die het niet lukte om het minimaal aantal van twee toetsen per jaar te halen. Ook zij moeten - totdat ze slagen voor een volgende toets - hun wapen inleveren. In Amsterdam gaat het om 264 agenten.

Agenten die de schiettoets niet halen, mogen die direct een keer herkansen. "Voldoet iemand dan nog niet aan de eisen, dan wordt het vuurwapen ter plekke ingenomen.'' Overigens lijkt het zakken voor of niet deelnemen aan de toets bijna altijd tijdelijk te zijn. "Er zijn geen gevallen bekend waarin medewerkers puur op grond van het niet kunnen voldoen aan de schiettoets naar een andere functie zijn gegaan," aldus de politie.

Fit
Voor de fysieke vaardigheidstoets slaagde 90 procent van de 29.000 deelnemende agenten. De fitheidstest is sinds 2015 verplicht, maar voor politiemensen die de toets overslaan heeft dat tot eind 2016 nog geen gevolgen. Dat zou een van de redenen zijn dat het aantal deelnemers lager uitvalt dan bij de schiettoets. "Eind 2016 wordt bekeken of het halen van de fysieke eisen een voorwaarde gaat vormen voor deelname aan de verplichte schiettoets," aldus de politie.

Overigens zou het percentage deelnemers aan de fitheidstest de afgelopen jaren flink zijn toegenomen; van 63 procent in 2013 naar 70 procent vorig jaar.

Cijfers

De politie publiceerde een bericht over de cijfers op haar website na een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) van het AD. Ook de achterliggende Wob-documenten zijn hier te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden