Update

Amsterdamse afvalverwerking gaat gestaag door

Op de Leidsekruisstraat in Amsterdam stapelt het vuilnis zich op. De staking van vuilnismannen en reinigingsmedewerkers in Amsterdam en Utrecht is met een week verlengd. Foto ANP Beeld
Op de Leidsekruisstraat in Amsterdam stapelt het vuilnis zich op. De staking van vuilnismannen en reinigingsmedewerkers in Amsterdam en Utrecht is met een week verlengd. Foto ANP

AMSTERDAM - De afvalverwerking bij het Afval Energiebedrijf in Amsterdam (AEB) gaat gewoon door, nu de Amsterdamse reinigingsdiensten sinds vorige week donderdag staken. Dit meldde een woordvoerster van het bedrijf woensdag.

Terwijl de stad op een aantal plekken bezaaid ligt met bergen afval, betekent dit allerminst dat de medewerkers van de gemeentelijke afvalverwerkingdienst niets te doen hebben of weinig afval aangeleverd krijgen.

Er komt 15 procent minder afval binnen dan normaal, maar er wordt gewoon gewerkt. ''We krijgen nog steeds afval van bedrijven en van burgers uit omliggende gemeentes'', meldde een woordvoerster van het AEB.

Het AEB zet afval van onder meer bedrijven en burgers uit Amsterdam en samenwerkende gemeentes om in elektriciteit en warmte en haalt er waardevolle metalen en grondstoffen uit.

In Utrecht maakt Afval Verwerking Utrecht (AVU) zich meer zorgen over de periode ná de staking. Het samenwerkingsverband van 29 gemeenten en de provincie Utrecht verzamelt het huisvuil in drie regionale overslagstations, waarvan een in Utrecht staat. Daarvandaan wordt het naar verwerkingsbedrijven buiten de regio gebracht.

''Deze week is het al een stuk rustiger dan normaal bij het Utrechtse station. We vragen ons vooral af hoe we de grote hoeveelheden afval moeten verwerken als de staking is afgelopen. Dat zal vermoedelijk met wachttijden gepaard gaan'', meent een woordvoerster van de AVU. Het aantal vrachtwagens en het aantal werknemers is te beperkt om de bergen vuilniszakken straks heel snel op te ruimen. ''Daar zal wel een aantal weken overheen gaan.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden