Amsterdamse advocaten jarenlang gestalkt

De Amsterdamse strafadvocaten Nico Meijering, Gerard Spong, Theo Hiddema en Renata Honig zijn jarenlang gestalkt door een man die ze voortdurend belde en smste.

Paul Vugts
Een van de slachtoffers van de stalking is advocaat Nico Meijering. Beeld anp
Een van de slachtoffers van de stalking is advocaat Nico Meijering.Beeld anp

Hij zou zeker vijfhonderd keer contact hebben gezocht. Zijn toon zou 'steeds vervelender en indringender zijn geworden'. Geregeld ging het over privézaken, soms suggereerde hij dat hij de advocaat in de gaten hield. Vaak waren de berichten beledigend, een enkele keer noemde hij een advocaat 'maffiamaatje' of deed hij zich voor als 'een vriend van Bram' (Moszkowicz).

Mede door het afluisteren van telefoons, ook met instemming van één van de advocaten, kwam de nu vijftigjarige Robert B. vorig jaar als verdachte in beeld. Hij staat donderdag in Amsterdam voor de rechter.

'Kritische smsjes'
Het lastigvallen begon volgens justitie eind 2009 met Theo Hiddema, de advocaat met kantoren in Maastricht en Amsterdam die inmiddels in de Tweede Kamer zit voor Forum voor Democratie. Het ging door totdat B. in maart vorig jaar werd gearresteerd. Ook de andere advocaten hadden jarenlang last van de stalking.

B., die zelf strafrechten heeft gestudeerd, erkende donderdagmorgen in de rechtbank dat hij vaak contact heeft gezocht met advocaten. Hij stuurde 'kritische smsjes' maar bedoelde het niet kwaad. "Ik excuseer me bij de aangevers als zij het als vervelend hebben ervaren. Dat was niet mijn intentie."

Hij belde of stuurde de berichten 'uit verveling' en soms als hij had gedronken. Hij zegt de inhoud van de berichten 'niet zo één, twee, drie te kunnen reproduceren'. Ook zegt hij dat een onlangs overleden vriend 'John' soms ook advocaten heeft gebeld of gesmst met telefoons die aan B. worden toegerekend. Een rechter vroeg zich hardop af of John wel bestaat of bestond.

Zeventien nummers
B. noemde de veertien dagen die hij vorig jaar in voorarrest zat, donderdagochtend 'een hel'. Hij zegt moeite te hebben gehad een advocaat te vinden omdat advocaten in Amsterdam 'vriendjespolitiek spelen'.

B. wisselde voortdurend van telefoon. In het dossier komen zeker zeventien nummers voor. De recherche stond in het onderzoek voor het probleem dat het afluisteren van telefoons van B. automatisch werd geblokkeerd zodra hij het nummer van een advocaat belde.

Dat systeem is opgezet om te voorkomen dat de opsporingsdiensten gesprekken tussen cliënten en hun advocaten afluisteren, omdat dat zogeheten 'geheimhoudersgesprekken' zijn. Een verdachte moet vertrouwelijk met zijn advocaat kunnen spreken.

Afluisteren
Nadat de grote strafzaak Acroniem tegen de top van de Nederlandse Hells Angels in 2007 door de rechtbank van tafel was geveegd omdat politie en justitie dergelijke geheimhoudersgesprekken tegen alle regels in hadden beluisterd, bewaard en mogelijk zelfs gebruikt, nam de overheid die maatregel om het afluisteren van advocaten onmogelijk te maken.

Saillant: juist Nico Meijering, één van de slachtoffers in de belagingszaak, ging toentertijd voorop in de strijd tegen het afluisteren van de geheimhouders. Vooral door aanhoudende kritische vragen van Meijering en zijn kantoorgenoten kwam in de zaak tegen de Hells Angels aan het licht dat de opsporingsdiensten op grote schaal de regels over het afluisteren hadden overtreden - waarna de maatregelen werden genomen.

Het lastigvallen begon volgens justitie eind 2009 met Theo Hiddema, die inmiddels in de Tweede Kamer zit voor Forum voor Democratie. Beeld anp
Het lastigvallen begon volgens justitie eind 2009 met Theo Hiddema, die inmiddels in de Tweede Kamer zit voor Forum voor Democratie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden