Amsterdamse aanpak helpt statushouders snel aan werk

De gemeente Amsterdam blijkt met een intensieve begeleiding statushouders succesvol snel aan het werk te krijgen.

Bewoners van het onlangs geopende asielzoekerscentrum in de voormalige Bijlmerbajes.Beeld anp

'De Amsterdamse aanpak werpt zijn eerste vruchten af,' schrijven wethouder Kajsa Ollongren (Economie) en Arjan Vliegenthart (Werk, Participatie en Inkomen) in een brief aan de gemeenteraad.

Onder het mom van 'hoe langer iemand thuis zit, hoe groter de kans dat iemand thuis blíjft zitten', zet de gemeente vol in op het intensief begeleiden. Daarnaast bleek uit onderzoek dat permanente verveling onder vluchtelingen leidt tot geestelijke en fysieke problemen. Er zijn nieuwe voorzieningen en werkwijzen ontwikkeld om statushouders zo snel en zo veel als mogelijk aan het werk te krijgen.

Integratieproces
Daar wordt in het asielzoekerscentrum al mee begonnen. Het integratieproces loopt in de stad gelijk met het vinden van een plek op de arbeidsmarkt. Dat was in het verleden anders. Toen werden mensen eerst geacht in te burgeren, om vervolgens pas werkgelegenheid te vinden.

Dat gaat nu anders. De asielzoekers met een verblijfstatus worden zo snel mogelijk gekoppeld aan een coach. Een intensief begeleidingstraject van drie maanden volgt.

De gemeente Amterdam is één van de eerste die de resultaten van het project naar buiten brengt. Sinds juli worden er 317 mensen begeleidt. Daarvan zijn 59 statushouders aan een baan geholpen.

Nog eens 98 statushouders volgen een opleiding of beginnen hier binnenkort aan. Het gaat met name om universitaire en hbo-studies. De overige deelnemers bevinden zich nog in het traject. 82 van hen zijn aangemeld bij Randstad en staan in de startblokken.

Opvangcentra
De versnelde begeleiding wordt ook toegepast bij instanties in de rest van het land. Zo is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gestart met een proef waarbij in de opvangcentra al wordt gekeken naar wat voor opleiding, werk en diploma's mensen hebben. Op die manier kunnen ze iemand beter plaatsen in een gemeente waar ze makkelijker werk kunnen vinden.

In mei kwamen bedrijven als Albert Heijn, C&A, AkzoNobel en Arcadis met de belofte vluchtelingen met een verblijfsvergunning op weg te helpen richting werk. Daarvoor komen ze met stages, sollicitatietrainingen en taalcursussen.

Begin augustus is het asielzoekerscentrum in de voormalige Bijlmerbajes aan de Wenckebachweg geopend. Het is het streven van de gemeente om de begeleiding op te schalen en nog actiever statushouders aan werk te helpen. De gemeenteraad heeft tien miljoen euro uitgetrokken voor het begeleidingstraject in 2016 en 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden