Amsterdamse aanpak helpt 649 statushouders aan werk of studie

De speciale Amsterdamse aanpak heeft 649 statushouders, die nog in een asielzoekerscentrum zitten, al aan een baan of opleiding geholpen. 

door: Michiel Couzy
Drie Syrische jongens richten een huis in. Beeld Marc Driessen.
Drie Syrische jongens richten een huis in.Beeld Marc Driessen.

Deze mensen komen naar Amsterdam, maar verblijven nog in een asielzoekerscentrum, omdat ze geen woning hebben. De gemeente heeft hen al in een vroeg stadium getest, diploma's geïnventariseerd en de talenkennis en gezonheid gepeild.

De Amsterdamse Aanpak Statushouders is eerder dit jaar in gang gezet om te voorkomen dat vluchtelingen massaal in de bijstand terecht komen. Voorheen ging de inburgering pas in op het moment dat een vluchteling een woning had.

In Amsterdam zit 65 procent van de statushouders in de bijstand. De gemeente zoekt de statushouders, van wie bekend is dat ze naar de stad komen, al op in het azc. Werkgevers en bemiddelaars gaan mee, met vacatures op zak.

In vier maanden tijd zijn tachtig van deze statushouders aan een baan geholpen, 29 werken onder begeleiding en 230 volgen een opleiding. Nog eens 301 vluchtelingen worden voorbereid op een baan of opleiding. Negen statushouders hebben zorg nodig, maar hun kennis en vaardigheden zijn bekend.

Minister Lodewijk Asscher heeft al aangegeven de Amsterdamse aanpak met interesse te volgen. Afhankelijk van de eerste resultaten volgt mogelijk uitbreiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden