Amsterdamsch Studenten Corps pakt ontgroening aan

Het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) gaat de ontgroening verbeteren en moderniseren, dat heeft de studentenvereniging vandaag laten weten aan de Universiteit van Amsterdam.

Laura Obdeijn
Gevel van de sociëteit van het Amsterdamsch Studenten Corps. Beeld anp
Gevel van de sociëteit van het Amsterdamsch Studenten Corps.Beeld anp

"Het is tijd dat we met de maatschappij meebewegen," zegt Boris Bekkering, rector van het ASC. "We zijn ons ervan bewust dat het een verouderde kant op ging en gaan nu hard op zoek naar een manier om de ontgroening te moderniseren."

Hetzelfde heeft Bekkering vanochtend afgesproken met de UvA in een gesprek met Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur, naar aanleiding van incidenten tijdens een dispuutsontgroening waarbij drie studenten naar het ziekenhuis moesten.

Goed gesprek
"Het was een open en constructief gesprek en we zijn het erover eens dat dit niet meer voor mag komen. We komen met een plan om de ontgroening te verbeteren," zegt Bekkering. Een concreet plan is er nog niet, het ASC sluit nog niets uit.

"Het was een goed gesprek," laat ook een woordvoerder van de UvA weten. "Beide partijen zijn het eens over een zero tolerance-beleid bij dit soort excessen. Studenten moeten hun kennismakingstijd in een veilige omgeving kunnen doorbrengen, zonder bijvoorbeeld risico's voor de gezondheid."

Donderdag stapte het ASC uit eigen beweging naar de universiteit na de ophef over de ontgroening in Groningen. "Dat was voor ons een reden om eens kritisch naar onszelf te kijken." Dat ze pas zaterdag aan de universiteit lieten weten dat er ook tijdens de ontgroening van een Amsterdams mannendispuut incidenten waren voorgekomen, is volgens Bekkering omdat er intern al naar oplossingen en sancties gezocht werd.

Bestuursbeurzen
Maatregelen zijn inmiddels genomen. Het betreffende dispuut is beperkt in hun aanwas van nieuwe leden. Iets wat volgens de rector beter werkt dan een enkele schorsing, omdat het hele dispuut hier iets van voelt. "Op deze manier hopen we dat de disputen zelf ook gaan nadenken over hoe ze de ontgroening hebben ingericht en de leden elkaar hierop kunnen aanspreken."

Door de gemaakte beloftes zal de UvA geen extra maatregelen nemen, zoals het intrekken van de bestuursbeurzen, die het meerkoppig bestuur als tegemoetkoming krijgt in de periode dat het niet kan studeren.

Strafrechterlijk onderzoek Vindicat
Eerder vandaag werd bekend dat het Openbaar Ministerie in Noord Nederland een strafrechtelijk onderzoek start naar een incident tijdens de Vinidicat-ontgroening in Groningen, waarbij een lid ernstig hoofdletsel opliep. Er is geen aangifte gedaan, maar de ernst en de impact van de gebeurtenis rechtvaardigen een strafrechtelijk onderzoek, liet het OM weten.

Vindicat haalt de omstreden zwijgclausule komend jaar uit het contract met nieuwe leden, werd ook dinsdag bekend. Nu kregen leden een boete van 25 duizend euro wanneer gesproken werd over de ontgroening. Iets wat in Amsterdam niet in het contract staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden