Amsterdams Zoomin.tv voor 45 miljoen naar Zweden

Het Amsterdamse productiebedrijf Zoomin.tv, dat online video's produceert, komt in handen van de Zweedse uitgever MTG. Die neemt voor 44,8 miljoen euro een belang van 51 procent in Zoomin en krijgt als eerste het recht ook de resterende aandelen te kopen.

De eigen videosite van Zoomin.tv. De producent is voor bijna 45 miljoen euro grotendeels overgenomen door de Zweedse uitgever MTG. Beeld Zoomin
De eigen videosite van Zoomin.tv. De producent is voor bijna 45 miljoen euro grotendeels overgenomen door de Zweedse uitgever MTG.Beeld Zoomin

Zoomin produceert dagelijks vierhonderd video's voor nieuwsdiensten en websites in 45 landen en in zeventien talen. Het bedrijf is voor zijn inkomsten nog maar voor 10 procent afhankelijk van de Nederlandse markt.

Maandelijks worden Zoomin-producties door twee miljard internetters bekeken, onder meer via Youtube, AOL en Yahoo maar ook via nieuwssites als die van Bild en De Telegraaf.

Eenderde van die kijkers komt uit de VS, waar het bedrijf ook het meeste omzet, gevolgd door Duitsland en Brazilië. Het bedrijf verdient aan de verkoop van beelden en aan advertenties rondom video's. In de toekomst wil het videomagazines starten waarop kijkers zich tegen betaling kunnen abonneren.

Opvolger
Met de opbrengst van de overname wil het bedrijf zijn Amerikaanse netwerk verder uitbreiden en meer investeren in langere videos, 'scripted' programma's rondom sportevenementen en online live-uitzendingen. Volgens Zoomin is online video de opvolger van traditionele tv-programma's en zullen internetvideo's online tekstberichten gaan vervangen.

Zoomin is dertien jaar oud en heeft, naast het hoofdkantoor aan de Hoogte Kadijk, vestigingen in onder meer Parijs, Londen, Miami, Los Angeles en São Paolo. Het begon aanvankelijk met het produceren van online nieuwsitems, maar doet dat inmiddels ook op het gebied van onder meer entertainment, sport en video-gebruiksaanwijzingen.

Daarnaast verspreidt het bedrijf filmpjes van zelfstandige 'vloggers' en een netwerk van Youtube-filmers die zelfstandig of in opdracht themavideos maken, ondermeer game-video's

Aandelen
De overname werd mogelijk nadat Telegraaf Media Groep (TMG) zijn belang van 70 procent in Zoomin vorig jaar terugverkocht aan de twee oprichters. De overname waardeert het hele bedrijf op 88 miljoen euro. Met de overeenkomst is ook vastgelegd dat de resterende 49 procent binnen vier jaar aan MTG moet worden aangeboden.

MTG (Modern Times Group) is de grootste online-uitgever en tv-producent van Scandinavië. Naast eigen titels expoliteert het tien tv-zenders en 150 themakanalen online. Zoomin wil via de Zweden zijn tv-aanbod verder opbouwen. Ook heeft MTG een dochterbedrijf dat games produceert.

De resterende aandelen blijven vooralsnog in handen van de oprichters, Jan Riemens en Bram Bloemberg en bestaande aandeelhouders als ESL en Splay, beide ook afkomstig uit de online-videowereld.

Het logo van Zoomin.tv Beeld Zoomin
Het logo van Zoomin.tvBeeld Zoomin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden