Update

Amsterdams tentenkamp asielzoekers opgedoekt

Het Amsterdamse tentenkamp waar sinds eind september uitgeprocedeerde asielzoekers verbleven, is vrijdag ontruimd door de politie. De 105 aanwezigen lieten zich allemaal arresteren, omdat ze het terrein aan de Notweg in Osdorp niet vrijwillig wilden verlaten.

Een uitgeprocedeerde asielzoeker wordt verwijderd bij het tentenkamp aan de Notweg.Beeld anp

Vrijdagavond werd een onbekend aantal van hen weer vrijgelaten. De politie wilde geen aantallen noemen. Organisaties die de uitgeprocedeerde asielzoekers bijstaan en sommige oppositiepartijen in de Tweede Kamer riepen de overheid op voor passende opvang te zorgen.

De ontruiming van het tentenkamp verliep grotendeels rustig. Toen de politie even voor 8 uur arriveerde, had een groep van ongeveer 80 symphatisanten de toegang tot het kamp geblokkeerd. Ze wilden niet uit zichzelf vertrekken, waarop agenten ze een voor een weghaalden en buiten de afzetting dropten. Later probeerde dezelfde groep de bus waarin de asielzoekers werden vervoerd tevergeefs tegen te houden. In het kamp zelf toonde niemand verzet. Aan het begin van de middag waren alle aanwezigen overgebracht naar een politiebureau, waar hun situatie nader werd bekeken.

Uitzichtloos
De uitgeprocedeerde asielzoekers demonstreerden tegen hun uitzichtloze situatie. De gemeente stond het protest toe, maar besloot 2 weken geleden dat er een einde moest komen aan het tentenkamp. Burgemeester Eberhard van der Laan vond dat het karakter van een demonstratie niet langer aanwezig was. Het kamp was tegen de afspraken in uitgebreid en de risico's op infectieziekten namen toe. Bovendien vreesde hij voor ongeregeldheden. De aanwezigen hadden tot uiterlijk vrijdagochtend 7 uur de tijd om weg te gaan. Ze probeerden dit nog tegen te gaan bij de rechter, maar die stelde de gemeente woensdag in het gelijk.

De asielzoekers konden gebruik maken van een regeling voor tijdelijke opvang in omliggende gemeenten. Slechts tien personen maakten hiervan gebruik. Negen anderen zitten in een asielzoekerscentrum.
De aangehouden personen werden bij het verlaten van het kamp toegejuicht door symphatisanten. Direct nadat de laatste asielzoekers het kamp hadden verlaten, begon een ploeg van tientallen schoonmakers met het opruimen van het terrein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden