Amsterdams Studenten Festival: gratis suikerspinnen, karaoke en veel jong talent

Het terras van CREA, het cultureel studentencentrum van de UvA en HvA, zit donderdagavond helemaal vol. Vele studenten genieten van een biertje in de zon, in de lucht hangt de geur van goedkope friet. Zoals Piet Paulusma zou zeggen: 'Zeker een 8 voor het barbecueweer.' En een perfecte setting voor de eerste avond van het Amsterdams Studenten Festival.

Carmen Dorlo
De wegwijzerpaal op het Amsterdams Studenten Festival. Beeld Carmen Dorlo
De wegwijzerpaal op het Amsterdams Studenten Festival.Beeld Carmen Dorlo

Het festival wordt gehouden op 25 en 26 april en biedt jonge, talentrijke studenten een podium. Van bands tot singer-songwriters en van theater tot cabaret. Iedereen die door de audities is gekomen, mag zijn talent laten zien. Een jury bestaande uit professionals uit de culturele sector kiest uiteindelijk één winnaar.

'Ik verwacht vanavond veel variatie', vertelt jurylid en muziekjournalist Milo Lambers voordat CREA-directeur Sjoerd Jans het festival opent. 'Ik ga vooral letten op de techniek en de uitstraling. Het is vooral belangrijk dat het overkomt op het publiek.' Jans begint met zijn openingsspeech. In het donker. Hij vertelt dat dingen geen indruk maken als ze niet verlicht worden. Vandaar het thema van dit jaar: 'Word verlicht!' Als het licht aan wordt gezet, pakt hij een kleine gong ('Op Marktplaats leek hij veel groter!') en opent hij met een slag het festival.

Als singer-songwriter Yori Swart aan haar gastoptreden begint, lopen meerdere mensen naar de binnenplaats van het CREA-gebouw. De binnenplaats is roze gekleurd. De gratis suikerspinnen zijn populair en de enthousiastelingen staan met plakkende handen karaoke te zingen. Maar niet alleen suikerspinnen en karaoke (Carlo's Karaoke Bar) vullen de binnenplaats, er is ook een doe-het-zelf graffitimuur, maak-je-eigen-canvastas, een shishalounge, een silent disco en een hoekje voor creatievelingen met bodypaint.

Paaldansen
Ineens klinkt er geschreeuw uit een kamer boven aan een van de trappen. Daar wordt een workshop paaldansen gegeven, waar veel gillende meiden lachend aan meedoen. In de kamer ernaast is de sfeer een stuk rustiger: het is dan ook niet de bedoeling om te schreeuwen tijdens een meditatieles.

Op de verre achtergrond klinkt de melodieuze stem van de zangeres van The Itches, een ska-, rock- en jazzband. De meditatieles loopt langzaam leeg op het moment dat het optreden van Herman in een Bakje Geitenkwark gaat beginnen. 'Wij houden niet van geitenkwark. Dat smaakt naar hoe geiten ruiken', vertelt Rob Veugelaers van de muzikale cabaretgroep. 'Maar we vinden het wel heel leuk om hier op te treden. Het publiek is zo enthousiast.' En dat blijft het, zelfs als er problemen ontstaan met het geluid. Meteen improviseren de vier talenten en halen ze iemand uit het publiek. Een liedje wordt opgedragen aan een Engelse jongen die helemaal niets van het Nederlandse lied snapt. Ze sluiten hun muzikale cabaretvoorstelling af met een staande ovatie van het publiek.

Acts bevallen
'Ik denk dat ik Herman in een bakje Geitenkwark het leukst vond. Maar eigenlijk vond ik alles wel leuk', vertelt Michelle van Doorn, 20-jarige studente aan de UvA. 'Het is fijn dat als je iets niet leuk vindt, je gewoon iets anders kan gaan doen. En de bellenblaas is fantastisch.' De reacties van de studenten zijn grotendeels positief. De organisatie ziet dit meteen: 'Ja, vanavond gaat alles goed. Veel beter dan verwacht. De acts bevallen, het publiek is blij. Alles is prima', zegt Eline Bol, lid van het bestuur van ASF, met een brede lach op haar gezicht.

Na een lange avond vol muziek, theater en cabaret loopt het CREA-gebouw langzaam leeg. Op de grond liggen suikerspinstokken, lege glazen en kapotte plattegrondjes: er moet veel opgeruimd worden voor de tweede dag van het festival. Maar als deze dag net zo succesvol wordt als de eerste, mag het bestuur tevreden zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden