Amsterdams raadslid geeft Boekestijn aan

Straub vindt ook dat Boekestijn (foto) zijn zetel in de Tweede Kamer moet opgeven. Foto ANP Beeld
Straub vindt ook dat Boekestijn (foto) zijn zetel in de Tweede Kamer moet opgeven. Foto ANP

AMSTERDAM - Het Amsterdamse gemeenteraadslid Jerry Straub (PvdA) heeft VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn aangegeven bij het Meldpunt Discriminatie. Hij deed dat omdat Boekestijn maandag tijdens een twitterdiscussie (gesprek op internet) Chinezen omschreef als 'spleetogen'.

Straub vindt ook dat Boekestijn zijn zetel in de Tweede Kamer moet opgeven. ''Ik neem het erg hoog op. Ik vind dat een volksvertegenwoordiger zoiets niet kan zeggen", aldus Straub, zelf gedeeltelijk van Chinese afkomst. ''Wat doe je in de Kamer als je zulke opvattingen over bevolkingsgroepen hebt?"

De opmerking van Boekestijn kwam in een discussie over de aantallen slachtoffers van dictators, onder wie de Chinese commuistische leider Mao. Een andere deelnemer aan die discussie meldde dat schattingen van het aantal slachtoffers hoger waren dan Boekestijn dacht. ''Ja, ik zie wel eens een spleetoog over het hoofd, het zijn er zoveel!" schreef Boekestijn. Hij zei dat later te betreuren. ''Ik had niet de bedoeling iemand te kwetsen."

Straub neemt daar geen genoegen mee en noemt dat 'een beetje laf.' ''Denk eerst even na voor je wat zegt," raadt hij Boekestijn aan.
Het Meldpunt Discriminatie kan de uitlating onderzoeken en oordelen of er sprake is van belediging of discriminatie. Een echte consequentie heeft dat niet. Straub vindt een aangifte bij de politie te ver gaan. Boekestijn wil niet opnieuw op de zaak ingaan. Met de excuses is die voor hem afgedaan, laat hij via een woordvoerder weten. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden