Amsterdams onderwijstraject zij-instromers gaat landelijk

Naar Amsterdams voorbeeld komen er ook landelijk cursussen waarmee mensen uit andere beroepsgroepen omgeschoold kunnen worden naar leraar.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Dat schrijven minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer waarin plannen worden gepresenteerd om het lerarentekort aan te pakken.

Op dit moment staan er landelijk al honderden vacatures open voor docenten, maar dat kan in vijf jaar tijd oplopen tot zeker 6000. In Amsterdam wordt eveneens verwacht dat er tegen die tijd, wanneer er geen maatregelen worden genomen, ruim 500 vacatures onvervuld blijven.

Crash courses
Een van de plannen van Bussemaker en Dekker is een landelijke pilot met zij-instromers uit het bedrijfsleven. Daarbij wordt de gemeente Amsterdam als voorbeeld genoemd. Die ondersteunt het Schoolbureau, een organisatie die elfdaagse crash courses onderwijs geeft aan potiëntele leraren uit welk vakgebied dan ook.

Zij krijgen een inkijkje in het onderwijs, om daarna - wanneer ze geschikt zijn bevonden - een verkorte opleiding te volgen tot docent. De minister en staatssecretaris maken nu geld vrij om dit soort zij-instromers te begeleiden.

Uitkering
Naast omscholing, moeten speeddates tussen scholen en leraren die met een uitkering thuis zitten ook een 'voorzichtige bijdrage' leveren aan het terugdringen van het lerarentekort. Er zitten ruim 6000 mensen thuis met een uitkering die les mogen geven in het primair onderwijs. Bussemaker en Dekker stellen 1,25 miljoen euro beschikbaar waarmee vijfhonderd mensen scholing en begeleiding kunnen krijgen.

Verder wordt het makkelijker gemaakt voor leraren uit het voortgezet onderwijs om over te stappen naar het basisonderwijs. Hiervoor wordt subsidie vrijgemaakt. Het gaat om leraren die in het voortgezet onderwijs moeilijk een baan vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om geschiedenis- en gymleraren.

Lees ook: Matthijs de Visser en Maarten Mijer over hun omscholing: 'Nog nooit zo moe geweest op vrijdag'

In het basisonderwijs wordt dinsdag actie gevoerd voor meer loon en minder werkdruk. In een andere brief maandag aan de Kamer laten Bussemaker en Dekker weten dat er op hun begroting dit jaar geen ruimte is voor salarisverhoging. Hun begroting kampt met 'forse tegenvallers' door hogere prijzen en hogere leerlingenaantallen.

Lees verder: Waarom staken leerkrachten in het basisonderwijs dinsdag?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden