Amsterdams notariskantoor begint rechtszaak tegen Opstelten

Het Amsterdamse notariskantoor Van Ligten en Van Ligten start een rechtszaak tegen minister Opstelten, omdat belangrijke informatie wordt achtergehouden rond de omvangrijke fraude bij de Amsterdamse notaris Blijleven.

Maarten van Dun
Het kantoor van Blijleven aan de Herengracht. Beeld Google Maps
Het kantoor van Blijleven aan de Herengracht.Beeld Google Maps

Het notariskantoor stelt Opstelten aansprakelijk voor de schade die cliënten hebben geleden. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag.

De minister is volgens het kantoor 'eindverantwoordelijk' voor het notariaat, en voor publieke taken van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Het ministerie, BFT en KNB houden volgens Van Ligten & Van Ligten belangrijke informatie achter.

Nadat Van Ligten & Van Ligten de praktijk van Blijleven had overgenomen, bleek het tekort hoger dan verwacht doordat de fraude door Blijleven. Het tekort wordt nu geschat op 1,9 miljoen euro. Cliënten van de notaris verloren veel geld. Zij werden schadeloos gesteld door een speciaal daarvoor in het leven geroepen fonds.

Het geld verdween volgens Blijleven na een oplichting door de Surinaamse Esselien M., die hem deed geloven dat hij geld moest vrijmaken voor Nederlandse inlichtingendiensten. Maar uit onderzoek van de curator is gebleken dat Blijleven zelf al ver voor de oplichting ongeoorloofde transacties verrichte met het geld van cliënten. M. werd voor de oplichting niet veroordeeld, maar kreeg voor heling en witwassen 2 jaar celstraf.

De wantoestanden bij het kantoor van Blijleven zijn al veel langer inzet van een slepend conflict binnen het notariaat, waarbij notarissen, het Bureau Financieel Toezicht, de Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie en nu het ministerie lijnrecht tegenover elkaar staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden