Nieuws

Amsterdams ‘noodfonds’ van 50 miljoen vanwege corona

Met een greep van 50 miljoen euro uit de algemene reserve maakt Amsterdam geld vrij om de financiële gevolgen van de pandemie op te vangen. Uit het potje wordt onder meer het schrappen van de marktgelden gefinancierd.

In april en mei zal er geen marktgeld worden geïnd.Beeld ANP

Dat schrijft wethouder van Financiën en Economische Zaken Victor Everhardt in een brief aan de raad. De wethouder spreekt van een ‘Noodfonds Covid-19’, maar het lijkt te gaan om een budget waarmee diverse gemeentelijke maatregelen intern gefinancierd kunnen worden.

Van een fonds waarvoor ondernemers of andere door de pandemie getroffen Amsterdammers zich kunnen aanmelden voor financiële steun is vooralsnog geen sprake. Wel kijkt de stad naar mogelijke extra steunmaatregelen voor de kunst- en cultuursector.

‘Groot gat’

Onder meer het tijdelijk schrappen van de reclamebelasting en de precario (terrastaks), wat de gemeente miljoenen euro’s inkomsten scheelt, wordt gedekt uit het potje van Everhardt. Ook bijvoorbeeld de door de gemeente beschikbaar gestelde laptops worden eruit gefinancierd.

Everhardt kondigt aan in april en mei geen marktgeld te innen, en tegen huurders van gemeentelijk vastgoed zal bij betalingsproblemen veroorzaakt door het coronavirus geen incassoprocedure worden gestart.

De stad verwacht dat de uitbraak van Covid-19 nog dit jaar een ‘groot gat zal slaan’ in de gemeentelijke begroting. De exacte gevolgen hiervan zijn nog niet duidelijk. Wel blijkt uit onderzoek inmiddels dat Amsterdam bovenmatig hard getroffen wordt door de pandemie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden