Amsterdams klimaatfonds schrijft lening van drie ton af

Het Amsterdamse Klimaat- en Energiefonds (Akef), een door de gemeente met 45 miljoen euro uit de verkoop van Nuon gevuld investeringsfonds, moet ervan uitgaan dat drie ton die werd gestoken in een duurzame energiecentrale niet terugkomt.

Het Akef is de drie ton waarschijnlijk kwijt Beeld anp
Het Akef is de drie ton waarschijnlijk kwijtBeeld anp

Het Akef moest 330.000 euro afschrijven op een lening voor een installatie die elektriciteit en warmte opwekt uit biomassa. Dat schrijft het Akef woensdag in het jaarverslag over 2015. Zo'n afschrijving is 'all in the game', zegt fondsbeheerder Raymond Steenvoorden. Het fonds is juist bedoeld voor investeringen in innovatieve, energiebesparende technieken waar banken niet aan willen omdat ze het risico niet kunnen overzien.

Toch heeft Akef nog hoop dat de lening terugkomt. De in de haven geplande centrale heeft al jaren moeite afnemers voor de energie te vinden. Dat leidde tot een vertraging waardoor het plan niet meer voldeed aan de voorwaarden voor de al losgekregen SDE-subsidie, de stimuleringspot voor duurzame energie van de rijksoverheid.

Volgens Steenvoorden zijn er nu voldoende afnemers. Een nieuwe aanvraag voor SDE-subsidie is al gedaan. Het Akef heeft zelfs de intentie te investeren in de centrale, op voorwaarde dat de lening van drie ton terugkomt. Door de afschrijving zag het Akef in één klap het rendement over 2015 halveren.

Na aftrek van de kosten die de fondsbeheerders in rekening brengen, eindigde het fonds zo'n 340.000 euro in de plus, wat neerkomt op een rendement van 2,5 procent. Daarnaast heeft het fonds ook de opdracht om per euro twee kilo CO2-uitstoot per jaar te besparen. Aan die opgave werd royaal voldaan.

Het Akef is in 2013 opgezet als 'revolverend' fonds, wat betekent dat de gemeente als eis heeft gesteld dat ten minste het beginbedrag van 45 miljoen terugkomt. De rente en de terugbetaalde leningen kan het Akef opnieuw investeren. Zo stak het fonds onder meer miljoenen in de biogas­tankstations van Orangegas, de leasemaatschappij voor elektrische auto's Mister Green en duurzame elektriciteitsmaatschappij Vandebron.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden