Amsterdams Kamerlid Jadnanansing verlaat politiek

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing verlaat de Tweede Kamer. De Amsterdamse stelt zich bij de verkiezingen van 2017 niet herkiesbaar.

Tanja Jadnanansing Beeld ANP
Tanja JadnanansingBeeld ANP

Jadnanansing (49) kwam in 2010 de Kamer in. Bij de verkiezingen twee jaar later kreeg ze een opvallend hoge plek op de kandidatenlijst van de PvdA. Ze stond op plek vier, met alleen partijleider Diederik Samsom en bewindspersonen Jetta Klijnsma en Ronald Plasterk voor haar.

Ze was daarmee de hoogste stijger binnen de partij; in 2010 stond ze nog op plaats 28 op de lijst. Haar hoge plek was opmerkelijk, want Jadnanansing is geen uitgesproken Kamerlid en treedt niet vaak op de voorgrond.

In de Tweede Kamer heeft ze de portefeuille onderwijs. Iedere maandag geeft ze les op een vmbo in Amsterdam. "Ik ben gaan nadenken: waar word ik gelukkig van? Dat is onderwijs en jongeren. Zonder de politiek had ik dat nooit geweten."

Het Amsterdamse Kamerlid wil na haar Kamerlidmaatschap leiding geven aan een mbo-school 'ergens in de Randstad'. Ze wil haar termijn in de Kamer wel tot de verkiezingen van maart 2017 afmaken.

Peilingen
De PvdA, dat na de vorige verkiezingen 38 zetels in de Tweede Kamer kreeg, schommelt nu in de peilingen tussen de 8 en 12 zetels. Jadnanansing benadrukt dat de slechte vooruitzichten voor haar partij geen rol hebben gespeeld bij haar beslissing.

"Er is in de politiek altijd de kans dat je bij volgende verkiezingen niet terugkeert. Dit was voor mij een moeilijk besluit. Ik keer de PvdA niet de rug toe; dit blijft mijn club."

Jadnanansing werkte voor haar Kamerlidmaatschap in een centrum voor jongeren en als programmamaker/journalist. Eerder kondigden haar collega's Jacques Monasch en Sjoera Dikkers hun vertrek al aan.

Lees verder: 'Met heel mijn wezen denk ik dat ik het onderwijs in moet' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden