Amsterdams jongerenblog Blok wil een andere kijk op nieuws

De nieuwe jongerenblog Blok heeft kritiek op de gevestigde media. ­"Berichtgeving is eenzijdig en 97 procent van de journalisten is wit."

Midden: Fatima Jamai in gesprek met Corina Duijndam Beeld Rink Hof
Midden: Fatima Jamai in gesprek met Corina DuijndamBeeld Rink Hof

"We leven in een diverse samen­leving, in een diverse stad. In de huidige media is die diversiteit ver te ­zoeken," zegt studente Frans en pedagogiek Fatima Jamai (21).

"Ik woon in De Banne, een wijk die afgelopen zomer nogal negatief in het nieuws was. Ik herkende mijn wijk alleen helemaal niet in de berichtgeving. Het was zo overdreven spannend gemaakt."

Jamai zit in de redactie van het onlangs gelanceerde jongerenblog Blok. Hier geven jongeren met allerlei achtergronden, etniciteiten en opleidingsniveaus hun stem aan het andere perspectief op het nieuws. Voor een inclusief en kritisch geluid, zoals het adagium van het blog luidt.

"Het is geen onwil, maar veel journalisten schrijven vanuit hun eigen perspectief. Op dit moment is 97 procent van de Nederlandse journalisten wit. Daarnaast maakt het nogal uit op wat voor school je hebt gezeten en hoe je vriendenkring eruitziet," zegt socioloog en schrijfster Corina Duijndam (33), mede-initiatiefnemer van Blok.

Ze ontleende het idee aan het Franse Bondy Blog, waar jongeren uit de Parijse banlieues hun kijk op de actualiteit geven. Inmiddels heeft die blog een belangrijke partner: de krant ­Libération verleent redactionele steun en plaatst de beste stukken van de blog in de krant. Duijndam: "Ik had contact met de eindredacteur van Bondy Blog en zo ontstond het idee voor een soort afdeling Amsterdam."

PVV-sympathisant
Dat werd Blok. Hoewel de blog nog in de kinderschoenen staat, zijn er acht redacteuren actief. Een diverse groep, zegt Jamai: "We hebben een student antropologie en ook iemand die bij Albert Heijn werkt." Net zo divers zijn hun bijdragen: er staan opiniestukken op de blog en columns, maar ook vlogs.

"In de vlog Doekies laat een van onze redacteuren zien met wat voor vooroordelen ze te maken krijgt omdat ze een hoofddoek draagt." Ook een gesprek tussen redacteur van Blok en een PVV-sympathisant staat op de rol. "Maar we schrijven ook over mode of cultuur."

Uiteindelijk hopen Duijndam en Jamai een partnerschap aan te gaan met een Nederlandse krant. Duijndam: "Dat is ook in het belang van de krant. Veel jongeren volgen 'de media' niet of niet meer, omdat ze zich niet gerepresenteerd voelen. Bij Blok willen we ruimte geven aan kruisbestuiving."

Denk
Het multiculturele, diverse geluid dat Blok wil laten horen roept associaties op met de politieke beweging Denk. Duijndam: "Dat gebeurt voortdurend. Laatst was ik met Samir, die in de eindredactie zit, op een bijeenkomst voor fondsenwerving."

"Toen we ons verhaal deden, onderbrak een fondsbestuurder ons gelijk: hij vond Denk veel te radicaal en zei dat hij het belachelijk vond dat de Coentunnel niet meer zo mocht heten. Hij luisterde niet naar ons: we hadden niets over Denk of de Coentunnel gezegd!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden