Plus

Amsterdams huis is handelswaar geworden voor investeerders

Met de verkoop van Amsterdamse huizen valt 'schandalig veel geld' te verdienen. Investeerders kopen ze op en verhuren ze aan expats. Starters en gezinnen staan buitenspel.

Beeld ANP

Zo op het eerste gezicht is Kleiburg een succesverhaal. Te mooi om waar te zijn eigenlijk. Vijf jaar geleden stond de flat in Zuidoost nog op de nominatie voor sloop, maar op het laatste moment kreeg hij een kans op een nieuwe carrière als klusflat.

Kopers konden hun lege appartement naar eigen inzicht ontwerpen en inrichten. Het liep storm.

En toen waren daar de investeerders. Want met succesverhalen valt goed geld te verdienen. "In Kleiburg zijn woningen opgekocht en vervolgens verhuurd," zegt bewoner Jeroen Wester, die onlangs insprak in de gemeenteraad over de opmars van het grote geld in de flat. "Het komt voor dat zes mensen in een flat van nog geen honderd vierkante meter zitten. We voelen ons belazerd."

Het is een groeiend fenomeen in de stad: investeerders kopen huizen op, splitsen die op in appartementen, om die weer te verhuren. Buy-to-let, heet dat in vaktermen.

Makelaars komen het in toenemende mate tegen, zegt Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. Ook economen van ING en Rabobank zien dat investeerders hun greep op de Amsterdamse huizenmarkt in hoog tempo verstevigen. Uit gegevens van Het Kadaster en Rabobank blijkt dat inmiddels een op de acht Amsterdamse woningen, koop en huur, is opgekocht voor verhuur.

En dat neemt alleen maar toe, want van de woningen die begin 2016 zijn verkocht, viel 16 procent in handen van investeerders, die ze verhuren, meldt ING Economisch Bureau. Woningmarktexpert Maartje Martens gaat nog een stap verder: volgens haar gaat het om een kwart van de woningaankopen.

Lage risico's
Het zijn niet alleen beleggers die hun geld steken in de huizenmarkt, ook particulieren doen mee. Dan gaat het om rijke mensen op zoek naar een investering. Maar makelaars zien ook dat Amsterdamse huizenkopers, niet per se rijk, hun vorige woning vasthouden voor verhuur, meestal aan expats. Dat levert meer op dan verkoop.

De toename van buy-to-let is een logisch gevolg van de oververhitte huizenmarkt in Amsterdam. Huizen, gebouwd om in te wonen, zijn uitgegroeid tot lucratieve handelswaar. De almaar stijgende huizenprijzen zorgen voor hoge rendementen en lage risico's. Woningen zijn hierdoor aantrekkelijker dan bijvoorbeeld aandelen op de beurs, die de ene dag stijgen en dan weer dalen.

Bovendien staat de rente laag, waardoor hypotheken relatief goedkoop zijn. Investeerders die nu nog geld op de bank zetten, zijn een belediging voor hun vak.

Concurrentie
Kortom, op de Amsterdamse woningmarkt valt, zoals SP-wethouder Laurens Ivens het zegt, 'schandalig veel geld te verdienen en dat is het probleem'.

Elke trend op de woningmarkt heeft gevolgen voor de stad, dus ook deze. De huizenprijzen zullen door koop-voor-verhuur nog meer stijgen, zegt Christian Lennartz, woningmarkteconoom bij Rabobank. Het aanbod van koop­woningen neemt af, doordat die worden omgezet in huurhuizen, terwijl de behoefte juist zo groot is. "De concurrentie op de woningmarkt neemt toe."

En in die concurrentiestrijd zijn investeerders de winnaars. Ze kunnen meer bieden dan, bijvoorbeeld, Amsterdamse gezinnen die een huis willen kopen. Als het moet, doen ze een knock­outbod. Ze gaan tenslotte heel veel geld met het huis verdienen.

Cash
"Bovendien rekenen ze vaak af in cash," aldus Lennartz. Eerder deze week kwam onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat in Amsterdam inmiddels een kwart van de huizen wordt gekocht zonder hypotheek.

Partijen die cash betalen zijn aantrekkelijk voor verkopers, want die zijn niet afhankelijk van een bank en bieden daardoor snelheid en zekerheid.

Niet alleen de prijs van koopwoningen stijgt hierdoor, ook huurders betalen de prijs. Investeerders gaan voor het maximale rendement en zullen zo hoog mogelijke huren vragen. Maartje Martens: "Dat kan ook, want de prijzen zijn vrijgegeven."

Het gevolg van dit alles is dat starters en jonge gezinnen buitenspel komen te staan op de huizenmarkt. Amsterdamse scholen merken al dat de instroom van nieuwe leerlingen afneemt doordat gezinnen hun heil elders zoeken.

De stad zal vooral groepen trekken die de hoge huren kunnen en willen betalen: expats, expats en expats, niet voor niets de snelstgroeiende groep in Amsterdam. Met hier en daar een student. Maar die moet dan wel rijke ouders hebben om op een aantrekkelijke plek in de stad uit te komen.

Politiek thema

De opkomst van buy-to-let baart wethouder Laurens Ivens (Wonen) zorgen. Hij laat onderzoeken of regels nodig zijn. " Als je ziet welke bedragen investeerders willen betalen, dan is mijn grootste zorg is dat die leiden tot hogere prijzen en verdringing van bewoners. Huizenbezitters kunnen ineens tussen huurders wonen die zich anders gedragen."

Diverse partijen in de gemeenteraad delen zijn zorgen, waarmee het opkopen en verhuren van huizen een politiek thema is. "Huizen zijn om in te wonen, maar groeien uit tot handelswaar," zegt Marjolein Moorman (PvdA). Zij wil dat Amsterdam voorrang geeft aan mensen die een bijdrage leveren aan de stad. Kopers en huurders van Amsterdamse woningen moeten dan aantonen dat zij maatschappelijke of economische banden hebben met de stad.

De SP vreest dat de woningmarkt verstoord raakt door het groeiende aantal beleggers: hogere prijzen en meer dure huurwoningen. De partij vraagt om onderzoek, het college is hier inderdaad tot bereid.

GroenLinks wil onderzoeken of het mogelijk is het opkopen van woningen om geld te verdienen tegen te gaan. Bijvoorbeeld door een grens te stellen aan het aantal woningen dat partijen in bezit mogen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden