Amsterdams hotel eerste in Nederland met robot in dienst

De robot Hugo had maandag zijn eerste werkdag in het Hampshire Hotel in Amsterdam. De eerste robotmedewerker zal gasten gaan ontvangen, maar hij moet nog wel het een en ander leren.

Robotje Hugo tijdens zijn eerste werkdag Beeld Hampshire
Robotje Hugo tijdens zijn eerste werkdagBeeld Hampshire

Hij kan rustig zitten en opstaan, wijst gasten de weg naar hun kamer en danst pasjes van Michael Jackson. "Het Anne Frank Huis zit op de Prinsengracht," zegt de robot Hugo met knipperende oogjes. Maandag begon hij zijn eerste werkdag in het Hampshire Hotel The Manor aan de Linnaeusstraat.

Het is de eerste keer dat hotels een robot 'in dienst nemen' in Nederland. Hugo is een kleine zestig centimeter groot en kost tien duizend euro. Ook in Rotterdam is een robotcollega in een Hampshire-hotel begonnen.

De robot is een product van het Franse Aldeboran Robotics en het Belgische QMBT. In België wordt het type gebruikt in de zorg. QMBT herschreef een deel van de software zodat hij ingezet kon worden voor hotels.

Talenknobbel
Hugo is de komende tijd vooral nog aan het leren. Hij spreekt vijf talen, en dat moeten er in de toekomst negentien worden. Op het moment kan hij alleen nog uit zichzelf antwoorden op een aantal standaard vragen in het Nederlands, hoe duur een rit naar Schiphol is bijvoorbeeld. Verder wordt hij bestuurd via een tabloid.

Ook kan Hugo voorlopig nog niet zelfstandig inchecken. "Maar hij zal zo slim worden als wij hem zelf maken," zegt algemeen directeur Etienne Verkerk. Hugo is volgens hem een combinatie van innovatie en plezier, met de nadruk op het laatste. Of er in de toekomst meer robots bij het Hampshire zullen gaan werken, weet hij niet: "Het moet niet zo zijn dat we hotels krijgen waar klanten alleen nog maar achter robots aan moeten lopen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden