Amsterdams hittegolfrecord uit 1976 verbroken

Het Amsterdamse hittegolfrecord van 17 dagen uit 1976 is verbroken. We zitten inmiddels op 19 dagen en het is nog niet voorbij.

Het Parool
. Beeld anp
.Beeld anp

Even was het spannend of het record zondag verbroken zou worden. Het zou 'slechts' 25 graden worden en met de verwachte wind van zee kon het zomaar zijn dat die temperatuur net niet gehaald zou worden.

Maar de wind drong niet helemaal door tot Schiphol, de plek waar de temperatuur voor Amsterdam wordt gemeten. Het werd zelfs 26 graden en dat maakte dag 18 van de hittegolf in Amsterdam. De langste hittegolf gemeten in Amsterdam, zegt Jordi Huirne van Weeronline.

20 of 21 dagen?
Inmiddels zitten we zelfs al op dag 19, en dag 20 is zo goed als zeker.

Woensdag gaat het er nog om spannen, zegt Huirne. Dan is de verwachting 25 graden. Tikt de thermometer dat getal aan dan beleven we de 21ste hittegolfdag, maar blijft de temperatuur steken op 24,9, dan blijft het record staan op 20 dagen.

Na woensdag is het echt over. Donderdag wordt de lucht frisser en wordt regen verwacht.

Lees ook: Weerman Joep Roefs uit Noord smacht naar buien

RIVM: dinsdag kans op smog in hele land

Gezondheidsorganisatie RIVM waarschuwt dat heel Nederland dinsdag te maken kan krijgen met smog. In het zuiden van het land is er maandag al kans op smog door ozon.

Wie gevoelig is voor de verontreinigde lucht krijgt het advies binnen te blijven en geen zwaar lichamelijk werk te doen.

"De hoogste concentraties voor dinsdag worden in het oosten verwacht, voor het hele land geldt dat de luchtkwaliteit 'slecht' kan zijn."

Woensdag wordt het beter, de luchtkwaliteit is dan in het ongunstige geval 'onvoldoende' maar dus niet meer 'slecht', aldus het RIVM.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen met weinig wind en kan leiden tot hoesten en kortademigheid. Ook kunnen astmaklachten verergeren en irritatie ontstaan aan ogen, neus en keel.

Donderdag en vrijdag waarschuwde het instituut ook al voor plaatselijke smog, vooral in het zuidoosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden