Amsterdams havengebied wordt 'groener'

Het Amsterdamse havengebied moet binnen 5 jaar een stuk 'groener' zijn. Dat bepleiten het Afval Energie Bedrijf (AEB), Waternet en Havenbedrijf Amsterdam.

Westelijk havengebied AmsterdamBeeld anp

De drie bedrijven werken daarom samen aan zes projecten die onder meer moeten zorgen voor het gebruik van meer duurzame grondstoffen, schonere energie en schoner water. Zo willen de initiatiefnemers onder meer de productie van plastic uit duurzame grondstoffen halen in plaats van uit olie.

Vloeibaar afval moet slimmer en duurzamer worden verwerkt en door het inzetten van een nieuwe techniek kan er ook nog meer energie uit slib worden gehaald. Ook is er het plan om windmolens te plaatsen en stoom te leveren aan bedrijven in het havengebied.

Dat laatste initiatief is al vrij ver gevorderd, vertelt een programmamanager bij Waternet. Het Afval Energie Bedrijf maakt stoom door het verbranden van huisvuil. Nu wordt dat volgens hem nog omgezet in elektriciteit, maar de stoom kan straks ook worden geleverd aan bedrijven die dit nodig hebben in hun productieproces. 'Zij maken nu nog stoom uit aardgas, maar deze manier is economisch interessanter en aanzienlijk duurzamer.'

Duurzame plannen
De drie bedrijven willen verder samen met andere bedrijven in het havengebied duurzame en innovatie concepten en producten testen. De directeuren zijn enthousiast over de structurele samenwerking. 'De afgelopen jaren hebben we al op incidentele basis samengewerkt, bijvoorbeeld door het creëren van een groen gas tankpunt', laten ze in een gezamenlijke verklaring weten.

'Een groene metropoolregio is goed voor het klimaat en ook voor de economie in de regio', stellen de initiatiefnemers. Ze willen hiermee onder meer duurzame ondernemingen aantrekken, wat weer leidt tot extra arbeidsplaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden