Amsterdams college reageert wisselend op kabinetsplannen

Het voltallige college van burgemeester en wethouders is positief gestemd over het feit dat koning Willem-Alexander in zijn troonrede sprak over de gespannen internationale situatie. 

De Amsterdamse wethouders lunchten in het Haags Historisch Museum in afwachting van de troonrede.Beeld Elisa Hermanides

Het Amsterdamse college vindt het goed dat de koning de spanning benoemt, evenals het saamhorigheidsgevoel dat in Nederland ontstond na de ramp met vlucht MH 17.

Eberhard van der Laan - burgemeester

'De koning had een goed begin van de troonrede. Hij sprak over de saamhorigheid in Nederland en de krachten die dat meebrengt. Dat spreekt aan.

Ik heb interessante dingen gehoord over de verlengde WW. Ik ben benieuwd hoe dat wordt uitgewerkt. Ik ben positief over het innovatiefonds voor de MKB. Meestal wordt innovatie vooral bij grote bedrijven gesteund. Het is interessant dat het nu op het MKB is gericht.

De troonrede wordt al snel een opsomming, dat is jammer, maar dat is nu eenmaal zo. Uit de rede spreekt het zelfvertrouwen van het kabinet. Dat zelfvertrouwen is noodzakelijk om goed werk te verrichten en om de burgers vertrouwen in het kabinet te geven.'


Arjan Vliegenthart (SP) wethouder Werk, Inkomen en Armoede
'Het is terecht dat de koning stilstaat bij de onzekerheden in de wereld. Als voormalig Eerste Kamerlid vind ik het goed dat PvdA-senator Witteveen werd gememoreerd, die omkwam bij de ramp met MH17.

Ik hoorde veel woorden over werkloosheid, maar weinig over de maatregelen die daar echt iets aan doen. Ik ben heel benieuwd naar de overbruggings-ww.

De koning zegt dat de fiscale maatregelen zullen helpen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Maar het is jammer dat vooral gesproken wordt over de middellange termijn. Dan vraag ik mij af wat we daar nu aan hebben. Zeker in Amsterdam kampen we nu met een hoge werkloosheid.

Abdeluheb Choho (D66) wethouder Duurzaamheid
'Het feit dat er wordt gesproken over de veranderende geopolitieke verhoudingen geeft aan dat we anders moeten denken over energievoorzieningen. We moeten toch meer kijken hoe we zélf met duurzame energie omgaan. Daar kunnen we op termijn de vruchten van plukken: uiteindelijk kan daar uit voortkomen dat de economie weer gaat groeien.'

Pieter Litjens (VVD), wethouder Verkeer en Vervoer
'Ik vind dit een prachtige dag. Ik ben tegen de monarchie, maar voor dit koningshuis. Je ziet dat veel mensen hier in Den Haag van genieten. De troonrede was een keurig, afgewogen verhaal. Dat we extra uitgaven gaan doen aan Defensie is niet meer dan logisch, gezien de internationale situatie.

In deze troonrede zat voor iedereen wel iets. Maar waar het om gaat, ook in Amsterdam, is werk voor iedereen die kan werken en voor de mensen die niet kunnen werken zorgen als dat nodig is. Er wordt wederom om veerkracht gevraagd van Nederland. De sancties tussen Rusland en Europa over en weer gaan heel wat vergen van de economie. Dat effect zullen we met elkaar moeten opvangen, hoe vervelend dat ook is. Niettemin heb ik het vertrouwen dat het voorzichtig de goede kant op gaat met de economie.


Laurens Ivens (SP), wethouder Wonen
'De troonrede benadrukt dat Nederland geen eiland is. Het is goed dat de koning eerst benoemt dat de internationale situatie ook in ons land tot spanning leidt, en daarna meldt dat dit effect heeft op de economie. Wat mij opvalt is dat er niet over wonen werd gesproken. Slechts de lagere btw voor de bouw wordt met een half jaar verlengd. Maar wat gebeurt er daarna? Ik had gehoopt dat die maatregel structureel zou zijn, want dat is wat de bouw nodig heeft om op gang te komen, in elk geval zo lang de crisis duurt.

Het is natuurlijk goed dat de btw-verlaging wordt verlengd, maar aan de andere kant levert de zogenaamde verhuurdersheffing voor de woningcorporaties Den Haag heel veel geld op. Dat weegt niet tegen elkaar op.'

Simone Kukenheim (D66), wethouder Jeugd en Onderwijs
'Ik vind het goed dat de koning benoemt welke spanningen de situatie in Oekraïne, Gaza en Irak veroorzaakt in Nederland. Het is goed dat hij benadrukt dat we oorlog niet moeten importeren. Ik begrijp heel goed dat Amsterdammers allerlei gevoelens hebben over wat in de wereld speelt, maar in Amsterdam zijn we Amsterdammers en het is belangrijk om op een fijne manier met elkaar om te gaan.

Het is goed dat er wordt geïnvesteerd in mbo-onderwijs, zodat jongeren weer echt een vak leren en er een connectie wordt gemaakt met de arbeidsmarkt. Ik vind het goed dat mensen die werkloos zijn kinderopvangtoeslag krijgen, maar het is jammer dat er toch weer vanuit de ouders wordt gedacht en niet vanuit de kinderen. Het zou niet van het werk van ouders moeten afhangen of kinderen opgevangen worden of niet. Het is belangrijk voor kinderen dat er basisvoorzieningen voor hen zijn, los van de situatie van hun ouders. Dat neemt niet weg dat het goed is dat er verdere ondersteuning is voor werkloze ouders.

Udo Kock (D66), wethouder Financiën
'Ik denk dat de koning de gevoelens van saamhorigheid mooi heeft verwoord. Het is terecht dat hij benoemt dat Nederland als open samenleving te maken krijgt met de risico's van internationale spanningen, maar dat Nederland ook profiteert van die open samenleving.

Het kernwoord is onzekerheid, als ik luister naar deze troonrede. Ik ben teleurgesteld dat de hervorming van het belastingstelsel pas op langere termijn zal gebeuren. Het belastingstelsel heeft zijn langste tijd gehad. De belasting op arbeid is te hoog. Er zijn problemen met de vermogensbelasting. Het is hoognodig dat er snel wordt hervormd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden