Amsterdams bedrijf wil eerste Airbnb-wijk ter wereld oprichten
Het bedrijf Open Huis zegt dat het huizen in Amsterdam wil opkopen om ze vervolgens via Airbnb te verhuren. Oprichter Paul van Beneden ontkent dat het om een grap of stunt gaat.
Om geïnteresseerde verkopers te verleiden biedt het bedrijf maar liefst 25% boven de daadwerkelijke waarde van een huis.
'Wij kopen, renoveren en verhuren: op naar de eerste Airbnb wijk van de wereld!'. Het is de slogan van vastgoed investeringsmaatschappij Open Huis. De investeerders zijn op zoek naar huizen in het centrum van de stad om deze vervolgens te kunnen aanbieden aan toeristen en expats.
Oprichter Paul van Beneden ontkent dat het hier om een grap gaat. "Ik denk dat een wijk vol huizen die dynamisch worden verhuurd de toekomst is," zegt de ondernemer. "In onze ogen is toerisme goed voor de stad. Het levert Amsterdam veel op en dat is ook de kern van onze organisatie."
Hij is zich ervan bewust dat niet iedereen in Amsterdam positief tegen Airbnb aankijkt. "Maar wij denken dat het goed is om open te communiceren over wat wij doen. Wat wij aanbieden gebeurt al, maar wij zijn er gewoon eerlijk en duidelijk over."
Boven de waarde
Om zo snel mogelijk te kunnen groeien biedt Open Huis prijzen die ver boven de waarde van de woningen liggen. "Wil jij de hoofdprijs voor jouw woning?" staat dan ook op de site te lezen. "Is jouw huis 280.000 euro waard? Wij betalen 350.000!"
De site van het bedrijf staat pas sinds 5 juni online en is voorzien van weinig informatie. Volgens Van Beneden wacht het bedrijf totdat het genoeg huizen heeft opgekocht voordat ze deze informatie uitbreiden. De eigenaar van de site lijkt echter ook iemand te zijn die in de reclamewereld actief is.
Naast de site circuleren op Twitter ook foto's van flyers die huis-aan-huis in Amsterdam zijn bezorgd.
Regels gemeente
Open Huis zegt zich wel te willen houden aan de verhuurbeperkingen die de gemeente heeft opgelegd voor mensen die hun huis via platforms als Airbnb willen verhuren. Juist om te voorkomen dat huizen permanent aan andere mensen worden verhuurd heeft de gemeente een maximum van zestig verhuurdagen per jaar opgelegd.
"Wij zullen ons hier zeker aan houden," zegt Van Beneden. "De rest van het jaar zullen we verhuren aan expats." In de ogen van Open Huis zijn deze beperkingen ook van tijdelijke aard. "Onze verwachting is dat de stad zal bijdraaien in het voordeel van Airbnb. Ik denk dat de opkomst van dynamisch wonen niet te stoppen is en ben er ook van overtuigd dat dit het beste voor de stad is."
Over de hoeveelheid medewerkers van Open Huis of waar al het geld om de huizen op te kopen vandaan komt wil Van Beneden niet uitwijden.
Volgens deze investeerder is Airbnb-huis in Haarlemmerbuurt 25% meer waard @LaurensIvens @haarlemmerb020 #airbnb pic.twitter.com/smLUDn3EEG
— W. Ploos van Amstel (@Amsterdam1012) 12 juni 2017