Amsterdams bedrijf krijgt 2 miljoen voor laadstations elektrische auto's

De Amsterdamse bouwer van snellaadstations voor elektrische auto's, Fastned, gaat meewerken bij het aanleggen van een grote corridor van laadstations dwars door Duitsland, richting Oostenrijk en Denemarken. Het bedrijf krijgt hiervoor 2 miljoen euro subsidie vanuit Brussel.

Redactie
Portret van directeur Michiel Langezaal van Fastned bij een maquette. Beeld ANP
Portret van directeur Michiel Langezaal van Fastned bij een maquette.Beeld ANP

Het project betreft in totaal 155 stations langs snelwegen in meerdere landen in Europa. Fastned neemt daarvan 94 locaties voor de rekening, waarvan 64 over de grens. Enkele buitenlandse partijen die ook subsidie hebben gekregen, verzorgen de andere stations in Zweden, Denemarken en Duitsland. Hierdoor wordt het straks mogelijk om met elektrische auto's van alle merken vanuit Nederland naar Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Oostenrijk te rijden.

De verwachting is dat het eind volgend jaar al mogelijk is om met een elektrische auto de route van de corridor langs te gaan. Fastned exploiteert in Nederland inmiddels achttien snellaadstations, en daar komen er steeds meer bij. De onderneming verwierf in 2012 een concessie van Rijkswaterstaat voor het aanleggen van laadstations op 201 van de in totaal 245 daarvoor bestemde plaatsen langs de Nederlandse snelwegen.

Het in 2011 opgerichte bedrijf zei eerder al te kijken naar uitbreiding over de grens. Nu de Europese Unie daar geld voor beschikbaar stelt, kan die ambitie versneld in gang worden gezet. Fastned is nu druk bezig met het rond krijgen van alle vergunningen. Ook wordt er nog gezocht naar aanvullende financiering. Het aanleggen van een laadstation kost circa 200.000 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden