Plus

Amsterdams amateurvoetbal in mineur nu alle competities zijn geschrapt

De competities in het amateurvoetbal worden niet meer hervat. Er zullen geen kampioenen of degradanten worden aangewezen. Elke club begint volgend seizoen in dezelfde klasse. De vrees hing al even in de lucht, maar Amsterdamse clubs en voetballers zijn teleurgesteld. 

Op Sportpark Middenmeer was de terreinbeheerder uit zichzelf al begonnen de grasvelden te verwijderen, zoals van WVHEDW, hetgeen de club zeer waardeert.Beeld Ronald Nijsen

Hard gelag

Dat maakte de KNVB dinsdagavond bekend. De voetbalbond is tot die beslissing gekomen naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het is een hard gelag voor de clubs, vooral voor de clubs van wie de eerste elftallen nog kampioenskansen hadden, of die zelfs ruimschoots aan kop gingen in hun klasse.

Ook onder de Amsterdamse clubs is de klap hard aangekomen. “Pffff, dit is wel even een dingetje hoor,” zegt voorzitter Ronald Nijsen van WVHEDW. “De maatregelen zijn terecht natuurlijk, zeg ik met bloedend hart. Maar we waren bezig aan een prachtig seizoen. Nu gaat overal een streep doorheen. Ik kan er mee leven hoor, want elk besluit zou voor- en nadelen hebben gehad en, ach, het geldt voor iedereen...”

Jongens Onder 19

“Maar neem nou onze Jongens Onder 19: die trainen drie keer in de week bloedfanatiek en stonden 13 punten voor in de vierde divisie. Ze moesten nog twee potjes spelen om kampioen te worden. Aan de andere kant: ons eerste elftal heeft drie maanden bovenaan gestaan in de eerste klasse zaterdag, tot de laatste wedstrijd. Nu staan we één punt achter Scherpenzeel. Het zou zuur zijn geweest als dit nu ineens de eindstand zou zijn.”

De preses van de grootste amateurclub van Nederland heeft ook goed nieuws: “De gemeente is vooruitlopend op dit besluit al begonnen onze twee grasvelden te vervangen. Dat is zéér gewaardeerd proactief gedrag van de beheerders van ons sportpark. Of het plan doorgaat twee van onze vier kunstgrasvelden te vernieuwen, zoals afgesproken, moeten we maar afwachten.” “Wat zou het mooi zijn als we in juni nog wat toernooitjes zouden kunnen spelen, maar dat zeg ik tegen beter weten in.”

‘Onrechtvaardig’

Bij JOS Watergraafsmeer wordt eveneens gebaald. “Ik heb die Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal KNVB, red.) nog nooit een goed besluit zien nemen,” zegt trainer Cor ten Bosch van het eerste elftal, dat drie punten achter staat op koploper Hollandia in de hoofdklasse A, maar met een wedstrijd minder gespeeld. “Laat ik duidelijk zijn: voetbal is in deze tijden bijzaak,” zegt Ten Bosch. “Maar we voetballen een fantastisch seizoen en daar wordt een streep doorheen gezet. We zijn voor helemaal niks bezig geweest.”

Ten Bosch, die vorig jaar al met zijn ploeg promoveerde via de nacompetitie, pleit voor een betere uitwerking van het besluit. “Waarom onderzoekt de KNVB niet de mogelijkheden per competitie? Ik weet dat in de derde divisie een paar clubs stoppen, dan zouden enkele koplopers uit de hoofdklasse toch kunnen promoveren? Nu mogen we volgend seizoen weer opnieuw beginnen. Dat voelt onrechtvaardig.”

In de zaterdag tweede klasse A bij de vrouwen bedraagt de voorsprong van koploper DVVA op de nummer twee, DTS ’35 uit Ede, slechts twee punten. “Dat is niet veel, dus het was zeker nog spannend geworden,” zegt speelster Judith Cohen (32). “We waren er natuurlijk al een beetje van uitgegaan dat deze beslissing zou vallen, maar we zijn toch teleurgesteld. Op de laatste training zeiden we tegen elkaar: tot zaterdag. Dat wordt waarschijnlijk pas een zaterdag in juli of augustus.” 

Voetbalpensioen

DVVA promoveerde vorig seizoen via de play offs naar de tweede klasse. Promotie naar de eerste klasse zou een unicum zijn in de clubgeschiedenis. Cohen, oud-bestuurslid, had stiekem nog de hoop dat ze na vijftien seizoenen in het eerste elftal met een groot feest zou kunnen afzwaaien. “Het is sowieso jammer voor iedereen, maar voor mezelf had ik gehoopt kampioen te worden en dan met voetbalpensioen te gaan. Dat zal dan waarschijnlijk volgend jaar worden, maar ik ga er nog heel even over nadenken.”

De ploeg die zich het meest benadeeld mag voelen, is zaterdag vierdeklasser Zuidoost United. De voorsprong op nummer twee De Volewijckers is dertien punten. Al meer dan honderd keer scoorde het elftal. Maar het is een topseizoen zonder waarde. Bij wedstrijdsecretaris Freek Leker kwam het nieuws hard binnen. “De keuze om te stoppen, snap ik heel goed, maar het voelt als een dubbele straf. Lang niet mogen voetballen en ook een verdiende prijs mislopen. Al het moois van dit seizoen was helaas voor spek en bonen. Ik heb de coaches en spelers nog niet gesproken, maar ze zullen nog wel een tijdje knap chagrijnig zijn.”

Voorzitter Wendy Lopes Dias van AFC IJburg noemt het ook ‘heel jammer’ dat alle competities nu zijn gestaakt. “Dat is een understatement, voor de voetballiefhebbers in het algemeen en onze 1200 leden in het bijzonder.” Ze hoopt voor de zomer in elk geval nog een evenement te kunnen organiseren.

“We gaan kijken of we nog een toernooi kunnen houden om onze nieuwe sponsor-picknicktafels te kunnen onthullen, onszelf als nieuw bestuur te kunnen voorstellen en de vrijwilligers te kunnen bedanken tijdens een borrel. Ondertussen is voor ons achter de schermen natuurlijk van alles te doen, zoals het indelen van de nieuwe teams en het regelen van de sponsoring.”

M.m.v. Dick Sintenie, Annemarie Postma, Thomas Sijtsma, Curt Simons en Paul Vugts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden