Amsterdamprijs naar Coltof, Babcock en The Black Archives

Regisseur Liesbeth Coltof, archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018.

Jan Pieter Ekker
Mitchell Esajas, Jessica de Abreu en Miguel Heilbron van The Black Archives. Beeld Eva Plevier
Mitchell Esajas, Jessica de Abreu en Miguel Heilbron van The Black Archives.Beeld Eva Plevier

'We hebben met de winnaars zichtbaarheid willen geven aan mensen die niet altijd de meeste aandacht krijgen - en voor wie je soms letterlijk moeite moet doen om hun werk te aanschouwen," vertelde juryvoorzitter Simone Weimans, maandagmiddag in de Rabozaal van de Stadsschouwburg.

"Alle drie zijn het pioniers in hun vakgebied, geëngageerd en sterk verbonden aan Amsterdam. Ze omarmen hun autonomie en zijn niet bang om tegen de stroom in te roeien van commercialiteit, die de stad soms lijkt te overspoelen."

Divers
Volgens Weimans zijn de drie winnaars én de overige genomineerden het levendige bewijs dat Amsterdam barst van het talent.

"Talent dat zeer divers is: jong, oud(er), zwart, wit, man, vrouw, geboren Amsterdammers of import. Veel verschillen en disciplines dus, maar wat hen verbindt, is hun enorme passie en ambitie voor hun vak en de drang om verhalen te vertellen die door anderen vergeten worden. De stad mag trots zijn op zoveel kwaliteit, innovatiedrang en culturele energie."

Ook prees Weimans namens de jury - verder curator Hans den Hartog Jager, creatief producent Talitha Stijnman, choreograaf Monique Duurvoort en curator Pieter Verbeke - 'de inclusiviteit met betrekking tot het publiek dat deze makers willen bereiken'.

"Hun kwaliteit om cultureel publiek van diverse afkomst, leeftijden en sociale klassen aan te spreken, vinden wij meer dan prijzenswaardig."

De prijzen werden uitgereikt door cultuurwethouder Touria Meliani ('Als ik naar jullie kijk,
zie ik lef') en Annabelle Birnie, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de
organisator van de Amsterdamprijs voor de Kunst; Andrea van Pol leidde het prijzengala in goede banen.

Taboes en actualiteit
Liesbeth Coltof, die decennialang hoogwaardig theater voor de jeugd heeft geregisseerd, werd onderscheiden in de categorie 'bewezen kwaliteit'. Volgens de jury neemt ze kinderen serieus en is ze wars van 'kinderachtig' toneel. "Maatschappelijke ontwikkelingen, taboes en de actualiteit vertalen naar theaterverhalen, die kunst beheerst Coltof als geen ander."

Jeffrey Babcock. Beeld Eva Plevier
Jeffrey Babcock.Beeld Eva Plevier

Een week geleden ontving Coltof na de première van haar (laatste) voorstelling De Krijtkring ook al de VSCD Oeuvre Prijs en namens de BIS-jeugdtheatergezelschappen De Prijs van de Kritiek.

Autonoom
De Amerikaanse Amsterdammer Jeffrey Babcock leverde de 'beste Prestatie'. In kraakpanden, bunkers, brouwerijen en andere bijzondere plekken vertoont hij zorgvuldig geselecteerde undergroundfilms, die hij voorziet van een politieke, sociale of artistieke context.

"Babcock is autonoom tot in zijn haarvaten. Vanuit een onuitputtelijke toewijding houdt hij vast aan zijn principes in een wereld die steeds verder commercialiseert," aldus de jury.

De stimuleringsprijs ging naar The Black Archives, die volgens de jury razendsnel zijn uitgegroeid tot een onmisbare plek in Amsterdam, waar mensen samenkomen om te praten over de gedeelde geschiedenis en hoe deze tot op de dag van vandaag haar sporen na laat. "Is het een kunstinstelling, een historisch archief, een ontmoetingsplaats voor activisten of een debatcentrum? The Black Archives is het allemaal en juist die combinatie maakt het zo bijzonder."

Fruitschaal
De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt jaarlijks toegekend aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De drie winnaars ontvangen elk een fruitschaal in de vorm van de grachtengordel, gemaakt door vormgever Frederik Roijé, en 35-duizend euro.

Weimans: "Ik weet dat het niet chique is om over geld te praten, maar laten we eerlijk zijn, dat is een mooi bedrag. Het is een beloning voor hun uitmuntende werk, waar wij de komende jaren nog veel van hopen te genieten."

Liesbeth Coltof. Beeld Eva Plevier
Liesbeth Coltof.Beeld Eva Plevier

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden