Plus

Amsterdammers zien Wouter Bos graag als burgemeester

Achter gesloten deuren wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam gekozen. Maar daar vinden we zelf toch ook wel iets van? Na onderzoek in de stad komen drie namen bovendrijven.

Marcel Wiegman
Wouter Bos bleek met 14,3% van de stemmen de populairste kandidaat voor het burgemeesterschap onder Amsterdammers. Beeld Sjoukje Bierma
Wouter Bos bleek met 14,3% van de stemmen de populairste kandidaat voor het burgemeesterschap onder Amsterdammers.Beeld Sjoukje Bierma

Wat verwachten Amsterdammers van hun burgemeester? Die moet sterk, betrouwbaar en rechtvaardig zijn. Vriendelijk en verbindend. Boven de partijen staan en humor hebben.

Liefde voor de stad. Eigenlijk, vinden de Amsterdammers, moet de nieuwe burge­meester doen denken aan de oude: Eberhard van der Laan.

Maandag sluit de sollicitatietermijn waarop kandidaten zich kunnen melden bij de commissaris van de Koning. Die maakt een ruime selectie voor een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad.

Op zijn beurt stuurt die twee kandidaten door naar de voltallige raad, die daaruit zijn keuze zal bepalen. Begin juli moet de nieuwe man of vrouw aan den volke worden getoond. Bemoeienis van buitenaf is intussen ongewenst.

Migrantenachtergrond
Reden genoeg voor Het Parool om toch eens aan de Amsterdammers te vragen wat zij er eigenlijk van vinden. Op wie zouden de inwoners van de stad een beroep willen doen om nog snel een sollicitatiebrief te schrijven, als zij dat niet al hebben gedaan? Waaraan moet de nieuwe burgemeester voldoen en wat vinden we van de benoemingsprocedure?

Naar deze vragen deed het bureau I&O Research afgelopen week onderzoek in opdracht van deze krant.

Het heeft interessante uitkomsten opgeleverd. Zo maakt het de meeste Amsterdammers helemaal niets uit of de nieuwe burgemeester een man of een vrouw wordt, ondanks de oproep vorige maand van een groot aantal vrouwen dat 'deze wereldstad een wereldwijf verdient'.

Sterker: het kan vrouwen nog minder schelen dan mannen.

Amsterdammers hebben sowieso weinig op met 'objectieve' criteria. Zo maakt het een ruime meerderheid (57 procent) niets uit of de nieuwe burgemeester een migrantenachtergrond heeft of juist niet. Of het een beroeps­politicus is? Ook niet interessant.

Ruim vier op de tien Amsterdammers hebben het liefst een burgemeester die niet gelieerd is aan een politieke partij, een kwart maakt het niet uit. Ongeveer een derde blijft over en daarvan geven de meesten de voorkeur aan GroenLinks (8 procent), de PvdA (8 procent) of Denk (5 procent). Best opvallend in een stad waar juist de PvdA de hardste klappen heeft gekregen bij de afgelopen verkiezingen.

Politiek geprofileerd
"De Amsterdammers zoeken een apolitieke burgervader of -moeder," zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O Research. "Je ziet het vaker: kiezers hebben een afkeer van politiek gekissebis. De burgemeester staat daarboven en is om die reden vaak zo populair."

Maar wie gaat het nu worden? Doe maar Wouter Bos, zeggen de Amsterdammers.

Waarom ook niet? Hij is al vijf jaar bestuursvoorzitter van het academisch ziekenhuis van de VU en de fusie met het AMC staat op de rails. Of hij heeft gesolliciteerd is onbekend, maar hij zou best eens toe kunnen zijn aan een nieuwe uitdaging.

Keuze twee ligt minder voor de hand: Khadija Arib. Zij is weliswaar met hart en ziel verknocht aan Amsterdam, maar ook nog maar net herkozen als voorzitter van de Tweede Kamer, een positie die de verschrompelde PvdA graag in handen zal willen houden.

Femke Halsema dan, de voormalige leider van GroenLinks, momenteel de grootste partij in de gemeenteraad? Ze wordt in de media het vaakst genoemd, maar laat vooralsnog keurig in de lucht hangen of ze wil of niet.

Veel bestuurlijke ervaring heeft ze niet en voor een stad die een apolitieke burgemeester zoekt, is ze nogal geprofileerd. Voordat sprake was van een zoektocht naar de nieuwe burgemeester, stond er al een anti-Halsema­comité klaar om haar het leven zuur te maken. Voor Halsema pleit in elk geval wel haar onovertroffen politieke gevoel.

Bestuurlijke ervaring
In de wandelgangen van het stadhuis doen intussen namen de ronde van haar mogelijke concurrenten, waaronder voormalig PvdA-wethouder Carolien Gehrels en oud-PvdA-minister Jet Bussemaker. Zij zouden zich beiden hebben gemeld.

Met name Bussemaker gooit volgens ingewijden hoge ogen. Tot 1995 was zij, oud-kraker, lid van GroenLinks en nog altijd heeft zij in die partij veel vrienden. Op Halsema heeft ze voor dat ze wél bestuurlijke ervaring heeft en minder politiek geprofileerd is.

Bussemaker heeft, zo blijkt, één ding tegen: slechts twee procent van de Amsterdammers zien haar graag komen als de nieuwe burgemeester. Qua waardering eindigt ze met een 5,6 in de middenmoot.

Een droef lot, dat overigens nog wordt overtroffen door Kajsa Ollongren, vicepremier en voormalig boegbeeld van D66 in de stad. Zij wordt slechts door 1,7 procent van de Amsterdammers gesteund en krijgt de laagste waardering: een 5,3.

Goed resultaat
Blijft over de vraag wat de Amsterdammers vinden van de geheimzinnige procedure die wordt gevolgd om een nieuwe burgemeester te vinden. Dat vinden ze wel best: het heeft altijd een goed resultaat opgeleverd.

Maar toch: gevraagd of de Amsterdammers hun burgemeester niet liever zelf zouden kiezen, antwoordt 57 procent dat graag te willen. Kortom: beweer nooit dat het eenvoudig is om erachter te komen wat de burger nu eigenlijk echt denkt.

1. Wouter Bos (14,3%)
2. Khadija Arib (13,5%)
3. Femke Halsema (13,4%)
4. Marcel Levi (4,8%)
5. Paul Rosenmöller(4,5%)
6. Lilianne Ploumen (4,5%)
7. Jeanine Hennis-Plasschaert (3,5%)
8. Joop Wijn (3,0%)
9. Geert ten Dam (2,7%)
10. Franc Weerwind (2,0%)
11. Jet Bussemaker (2,0%)
12. Ingrid de Graaf (1,9%)
13. Kajsa Ollongren (1,7%)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden