Amsterdammers zelf in actie tegen toerismeprobleem

De overlast van het toerisme in de stad is zo groot dat een groep Amsterdammers zelf met voorstellen komt om de problemen te beteugelen. 'Alles wijst op een tsunami.'

De rij wachtenden voor het Anne Frank Huis loopt door de drukte regelmatig om de Westerkerk heen Beeld ANP
De rij wachtenden voor het Anne Frank Huis loopt door de drukte regelmatig om de Westerkerk heenBeeld ANP

Amsterdam is een mooie stad, maar wel een die uit balans dreigt te geraken, vinden de bewoners die zich hebben gegroepeerd in Amsterdam in progress, een denktank die elke twee weken een nieuw voorstel zal doen om de overlast van toerisme tegen te gaan.

Initiatiefnemer ­Stephen Hodes, die zich al jaren bezighoudt met toerisme en zich gerust 'deskundige' mag noemen, weet elke keer een stuk of vijftig gemotiveerde Amsterdammers bij elkaar te krijgen om hierover te praten: bewoners en ondernemers. "Amsterdammers klagen veel over toerisme," zegt hij, "maar niemand komt echt in ­beweging. Wij wel."

Effecten partijprogramma's
De burgerdenktank probeert met haar voorstellen de politieke partijen in Amsterdam op weg te helpen. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en de drukte is hierbij een belangrijk thema.

Amsterdam in progress zal alle verkiezingsprogramma's doornemen en beoordelen op plannen tegen de drukte en voor spreiding van toerisme door de stad. Vergelijk het met de doorrekening die het Centraal Planbureau maakt van de economische effecten van de ­landelijke partijprogramma's. De groep is nu ­bezig dit vorm te geven.

De gemeente heeft al maatregelen genomen ­tegen de drukte, zoals een voorgenomen spreiding van toeristen, een hotellimiet, extra handhaving en in de nabije toekomst toeristenbelasting voor passagiers van cruiseschepen.

23 miljoen bezoekers in 2025
Te mager, oordeelt Hodes. "De economische belangen zijn blijkbaar voor de gemeente te groot om over te gaan op drastischer maatregelen. Natuurlijk moeten we ook naar de economische voordelen van toerisme kijken, maar we moeten de drukte wel beheersen."

Want de huidige drukte in Amsterdam is nog maar het begin. "You ain't seen nothing yet," zegt Hodes. Volgens de cijfers van de gemeente groeit het toerisme van 17 miljoen bezoekers in 2015 tot 23 miljoen in 2025. Hodes plaatst vraagtekens bij deze gegevens en verwacht dat het aantal toeristen in werkelijkheid veel groter is. "Niemand weet het, bij gebrek aan goed onderzoek. Een onafhankelijke partij zou hiernaar ­onderzoek moeten doen. Alles wijst op een ­tsunami."

Wat Amsterdam nodig heeft is politici met lef, vindt Hodes, die bereid zijn om desnoods de kraan dicht te draaien en het toerisme in de stad terug te dringen. "Het toerisme kent geen natuurlijk maximum. Kijk naar Venetië of naar Dubrovnik. Toeristen storen zich niet aan het feit dat het zo druk is, bewoners wel. De consequentie is dat Amsterdam dreigt uit te groeien tot een decor. Een mooi decor weliswaar, maar bewoners kunnen er geen onderbroek meer kopen."

Zie ook: Centrumbewoner raakt vervreemd van eigen buurt

Voorstellen denktank

- Alle bezoekers, uit binnen- en buitenland, die in de stad overnachten, betalen een stadsbijdrage van 20 euro, bovenop de toeristenbelasting. Dit geld komt in een fonds, bedoeld om de kwaliteit en leefbaarheid van Amsterdamse buurten te verbeteren.

- Touringcars zijn verboden in de binnenstad. Ook bussen met een bestemming komen het centrum niet meer in.

- Codes voor vakantieverhuur. Een bewoner moet de vakantieverhuur melden, waarna de ­gemeente controleert of de ­verhuurder zich aan de regels houdt. Dan geeft Amsterdam een unieke code af. De woning kan alleen met deze code worden verhuurd via bijvoorbeeld Airbnb. Zo kan worden ­bijgehouden hoeveel dagen
per jaar een huis wordt ­verhuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden