Amsterdammers voortaan vooraf ingelicht over komst statushouders

Amsterdammers worden voortaan vooraf geïnformeerd over de komst van statushouders in hun buurt. Ze krijgen dan de kans mee te praten en hun zorgen te uiten.

De Daguerrestraat, waar woningen voor statushouders moeten komen.Beeld Maarten Steenvoort

Dit vindt een meerderheid van de gemeenteraad naar aanleiding van de ophef op IJburg over de bouw van 320 woningen voor erkende vluchtelingen en studenten in de Daguerrestraat.

Omwonenden kregen pas informatie toen het besluit al was genomen. "Na een pittige bewonersavond op IJburg kwam ook ik tot de conclusie: dit kunnen we beter doen. Dat gaan we ook beter doen," beloofde wethouder Laurens Ivens.

Niet ter discussie
Na de zomer zal de gemeente nieuwe locaties bekendmaken waarop woningen verrijzen voor studenten en statushouders. De volgorde is dan: eerst de informatie, dan pas het besluit.

Informatie vooraf verstrekken is overigens niet hetzelfde als inspraak, het besluit an sich staat niet ter discussie.

Alternatief plan
Voor de IJburgers komt geen nieuwe informatieavond, maar Ivens is wel in gesprek met verontruste buurtbewoners van IJburg die moeite hebben met de aanleg van 320 woningen op de plek waar nu een speelterrein is voor kinderen. "Ik ben blij met de inbreng van de bewoners," aldus Ivens.

De buurt, die benadrukt niet tegen de komst van vluchtelingen te zijn, heeft een alternatief plan ingediend, waarbij de woningen worden verspreid over meer locaties op IJburg. Ivens beloofde hiernaar te kijken, maar houdt tegelijkertijd vast aan de Daguerrestraat.

Volgende week zal de plenaire gemeenteraad goedkeuring geven aan de aanleg van complexen voor studenten en statushouders op IJburg, in de Van Lohuijzenstraat en de Kruislaan in Oost en Riekerhaven in Nieuw-West.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden