Amsterdammers vinden briefjes op de mat: huis verkopen?

'Afgelopen weekend liep ik door de straat, waarbij mijn oog viel op uw pand. Ik ben erg gecharmeerd van uw pand en ben benieuwd wat uw toekomstplannen zijn.'

Michiel Couzy en Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

Marlon Sarra (25) van vastgoedbedrijf Amstelredam verwoordt het netjes, in de briefjes die bewoners van een statig laantje in De Pijp ontvingen. Sarra schrijft 'samen met de familie' te investeren in 'unieke panden in Amsterdam.'

Zoals de briefjes van Amstelredam zijn er vele. Talloze Amsterdammers vonden afgelopen maanden een brief op de mat met de vraag: wilt u uw huis verkopen?

Rondvraag onder ­Parool-lezers leert dat niet alleen vastgoedbeleggers zich met dit soort boodschappen melden, maar dat vooral makelaars zo aan klanten en panden hopen te komen. Zelfs particulieren wagen het er zo nu en dan op.

Gekkenhuis
Niet iedereen gaat even professioneel te werk, vertelt Elsie Nouvel, die in Bos en Lommer woont. "Ik kreeg een briefje van een man die zei dat hij makelaar was. Een knullig briefje van een half A4'tje. Dat hij bereid was 185.000 euro voor mijn woning neer te leggen. Mooie kans, vond hij zelf. Alleen had ik het huis een jaar eerder voor veel meer gekocht. Ik vond het brutaal en heb het in de prullenbak gegooid."

Bewoners van De Baarsjes kregen een brief van makelaar Linger op de Elandsgracht. 'Het zal u niet ontgaan zijn: de Amsterdamse woningmarkt is een waar gekkenhuis,' begint de brief.

Linger laat de bewoners weten 'meerdere kopers voor uw huis te hebben'. Andere makelaars wijzen de lezers er vooral op dat zij net een huis van de buren hebben verkocht.

Vereniging Eigen Huis herkent de trend, zegt woord­voerder Hans André de la ­Porte: "Het is vooral een fe­nomeen in de Randstad, en dan met name in Amsterdam. Soms richt het zich specifiek op oudere huizenbezitters, maar vaker krijgt de hele straat een briefje in de bus. Soms heel professioneel, maar an­dere staan vol spel­fouten."

Volgens De la Porte zie je de schriftelijke verzoeken vooral in het middensegment. "Huizen met een waarde van twee tot vier ton, woningen voor starters dus. Dat is de categorie die onder druk staat en waar het meeste vraag naar is. Mensen met een pand van meer dan acht ton krijgen die briefjes ­bijna niet."

Mooie aankopen
Ook makelaarsvereniging NVM is niet verrast door de briefjes, zegt woordvoerder Roeland Kimman. "Dit past bij de huidige markt en makelaars strijden om de opdracht om een pand te verkopen. Sommigen vinden het heel vervelend, maar je kunt het ook positief zien: er is kennelijk vraag naar mijn woning."

Marlon Sarra verspreidde de briefjes in De Pijp voor vastgoedontwikkelaar Amstel­redam, een bedrijf van de zoons van vastgoedmagnaat Hans Zorab.

Sarra legt de methode uit: "We hebben al meerdere mooie aankopen gedaan door mensen persoonlijk te benaderen. We maken het idee in mensen wakker en we kunnen met hen persoonlijk creatieve oplossingen bedenken. Het helpt natuurlijk dat we goed betalen."

Is uitdijende plaag van beleggers nog te keren?

De toestroom van beleggers in Amsterdamse huizen baart de gemeente zorgen. Het is een bekend fenomeen in veel steden. Stuk voor stuk zinnen ze op maatregelen. In Nieuw-Zeeland zijn buitenlandse investeringen zelfs verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden