Update

Amsterdammers van het Jaar: de Ambulancebroeders

Ambulancebroeders Ron Sitek en Ray Flu nemen op het podium in de Stadsschouwburg het applaus in ontvangst; tussen hen in Parool-hoofdredacteur Barbara van Beukering en rechts Simone Toppers van Het Parool, organisator Amsterdammer van het Jaar. Foto Amaury Miller Beeld
Ambulancebroeders Ron Sitek en Ray Flu nemen op het podium in de Stadsschouwburg het applaus in ontvangst; tussen hen in Parool-hoofdredacteur Barbara van Beukering en rechts Simone Toppers van Het Parool, organisator Amsterdammer van het Jaar. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Zelfs burgemeester Job Cohen stemde op hen: de ambulancebroeders Ron Sitek en Ray Flu zijn zondag uitgeroepen tot de Amsterdammers van het Jaar. Hun sociale functie sprak de meeste kiezers aan.

Feestorganisator en dj Joost van Bellen was tweede; Mary Borghoff, die een jongetje uit de sloot redde, derde.

In totaal zijn in een week een kleine negenduizend stemmen uitgebracht. Negentien procent ervan ging naar de ambulancebroeders. Zij waren voorgedragen namens alle ambulancebroeders in de stad.

Tien kandidaten waren genomineerd voor de titel. Zo was Marcel Gort voorgedragen, die strijdt voor windmolens in Noord, Elma de Wolff voor haar huiskamerproject Effe bij moeder an in de Spaarndammerbuurt, en Yalçin Cihangir, de Turkse eigenaar van De Fietsfabriek. Andere kandidaten waren Trijntje Hoogendam van zorgboerderij De Boterbloem, Noa Lodeizen van Young in Prison en modeontwerper Daryl van Wouw.

De prijs werd uitgereikt in de Stadsschouwburg na een vol programma, dat werd gepresenteerd door Twan Huys.

Op het gala waren veel ambulancebroeders van VZA en GGD aanwezig. Zij vonden de uitverkiezing wel terecht. ''We doen sociaal werk,'' zei één van hen. ''Maar we wisten niet dat zo veel Amsterdammers daar ook zo over dachten. Meestal horen we iets heel anders.''

In september 2008 werden ambulancebroeders belaagd door een groepje jongeren in West, terwijl de broeders juist één van hen probeerden te behandelen. Het incident veroorzaakte commotie in heel het land, en leidde zelfs tot een korte werkonderbreking.

''Toch hoop ik dat deze verkiezing vooral bedoeld is als erkenning van ons werk,'' zei Ray Flu. ''En niet alleen om wat ons is overkomen. Ik hoop vooral dat we hiermee iets meer respect krijgen op straat.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden