Amsterdammers steeds positiever over hun woonwijk

Amsterdammers zijn steeds positiever over hun woonwijken. Gemiddeld geeft de Amsterdammer zijn buurt het cijfer 7,5. Twee jaar geleden was dat 7,4 en in 2001 waardeerden Amsterdammers hun omgeving nog met gemiddeld een 6,1.

Javastraat, 2013. De waardering voor de Indische Buurt door haar bewoners stijgt. Beeld Floris Lok
Javastraat, 2013. De waardering voor de Indische Buurt door haar bewoners stijgt.Beeld Floris Lok

Dit staat in het dinsdag aan raadsleden gestuurde rapport Wonen in Amsterdam (WIA), dat elke twee jaar verschijnt.

De waardering van de buurt stijgt het hardst in de stadsdelen West, Oost en Zuidoost. Geen enkele buurt in Amsterdam krijgt nog een lagere waardering dan 6,1.

Burgwallen
Hoewel de meeste buurten beter scoorden, waren er ook wijken waar de buurttevredenheid daalde. De grootste daling van de leefbaarheidsscore had plaats in de Burgwallen-Oude Zijde.

De buurt krijgt nu een 6,8, maar kreeg twee jaar geleden nog van de buurtbewoners een 7,6. Oorzaak is de overlast van 'andere groepen' en horeca, waarbij gedacht moet worden aan lawaai op straat.

De sterkste stijgers op het gebied van tevredenheid op buurtniveau zijn de Indische Buurt (van 6,7 tot 7,3) en de Van Galenbuurt (van een 6,8 naar een 7,4). De bewoners zeggen dat zij verwachten dat de buurt zich steeds beter ontwikkelt; dat heeft geleid tot hogere waarderingen.

Tegelijkertijd scoort de Van Galenbuurt ook als minder criminele buurt. De buurt is 'de sterkste stijger' als het gaat om ervaren van minder overlast van criminaliteit, aldus de gemeente.

Nieuw-West
De beroerdste leefomgeving van de stad is Nieuw-West, zo stellen de bewoners zelf. De drie slechtste Amsterdamse buurten, Slotermeer-Noordoost (6,1), Overtoomse veld (6,1), en Geuzenveld/Sloterdijk II en III (6,2), zijn alle gelegen in Nieuw-West. Ze scoren overigens, zo ondersteept de gemeente, alle nog wel een voldoende.

Het onderzoek wordt sinds 1995 periodiek in opdracht van de gemeente en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) uitgevoerd door de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente zelf. Ruim 18.705 Amsterdammers vulden een vragenlijst in.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden