Amsterdammers regelen zelf kleinschalige opvang voor vluchtelingen

In een pand op de Mauritskade in Oost worden vanaf half februari ongeveer dertig Syrische vluchtelingen opgevangen. Het gaat om een tijdelijke kleinschalige woonvoorziening die is geïnitieerd door vrijwilligers van Gastvrij Oost.

Josien Wolthuizen
De dertig vluchtelingen worden opgevangen in een voormalig kantoorpand van Ymere aan de Mauritskade (blauwe deuren rechts) Beeld Google Street View
De dertig vluchtelingen worden opgevangen in een voormalig kantoorpand van Ymere aan de Mauritskade (blauwe deuren rechts)Beeld Google Street View

De vluchtelingen zaten eerder in de noodopvang in de Wethouder Verheijhal en zijn na een kort verblijf in de opvang aan de Havenstraat uiteindelijk overgeplaatst naar tentenkamp Heumensoord in Nijmegen, een plek die bekendstaat om het gebrek aan privacy en dagbesteding.

Gastvrij Oost, een groep van bewoners, organisaties en ondernemers uit Amsterdam Oost die iets willen betekenen bij de opvang van vluchtelingen, wil met de kleinschalige opvang laten zien 'dat het ook anders kan'. De ongeveer dertig bewoners zullen - met een beetje hulp van vrijwilligers en buurtbewoners - zelf zorg dragen voor het huishouden en de boekhouding. Op die manier moeten de vluchtelingen weer regie krijgen over hun eigen leven, zegt Loes Leatemia, die het idee voor de kleinschalige opvang samen met buurtbewoonster Lian Priemus bedacht.

Deelnemen aan de samenleving
'We vinden dat je vluchtelingen lokaal in de buurt zou moeten opvangen, zodat ze direct kunnen deelnemen aan de samenleving. Dat is heel belangrijk om ze zo goed en snel mogelijk te laten integreren in de samenleving,' aldus Leatemia.

Met behulp van stadsdeel Oost zijn Leatemia en Priemus de afgelopen weken op zoek gegaan naar geschikte locaties, die ze uiteindelijk in een voormalig kantoorpand van woningcorporatie Ymere op de Mauritskade vonden.

De ongeveer dertig vluchtelingen die er worden opgevangen komen allemaal uit Syrië. Het gaat om twee gezinnen met kinderen, één alleenstaande vrouw en voor de rest alleenstaande mannen. Leatemia: 'We hebben deze mensen leren kennen in de Wethouder Verheijhal. Toen hebben we een band opgebouwd. De vluchtelingen kennen elkaar ook, dat vonden we belangrijk. We willen graag dat het goed gaat.'

Het pand wordt momenteel geschikt gemaakt voor bewoning. Er zijn twee grote ruimtes waar de gezinnen komen te wonen. De kantoorruimtes worden omgebouwd tot kamers - zonder stapelbedden - waar maximaal twee vluchtelingen zullen worden ondergebracht. De alleenstaande vrouw krijgt een kamer voor zichzelf.

Normaal leefritme
De vluchtelingen zullen zelf boodschappen doen, koken en de kinderen naar school brengen, zodat ze zo snel mogelijk een normaal leefritme krijgen. In de Indische Buurt zijn beheerders opgeleid die de bewoners hierbij gaan ondersteunen.

Afgelopen maandag was in het Badhuis op het Boerhaaveplein een bijeenkomst voor bewoners. Volgens Leatemia kwamen daar zo'n veertig buurtbewoners op af. 'De sfeer was erg goed. Veel mensen boden hulp aan. We gaan nu kijken wat er precies nodig is.'

Gastvrij Oost heeft in ieder geval de komende vijf maanden de beschikking over het pand aan de Mauritskade. De organisatie hoopt dat de meesten daarna een eigen plekje toegewezen zullen krijgen door de gemeente. Gebeurt dat niet, dan zal er naar een volgende oplossing worden gekeken.

Loes Laetemia Beeld Eigen foto
Loes LaetemiaBeeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden