Amsterdammers profiteren minder van stijging koopkracht

Amsterdammers zullen minder profiteren van de koopkrachtstijging die het kabinet gisteren beloofde. De gemeentelijke lasten gaan omhoog, met een paar tientjes.

null Beeld anp
Beeld anp

Deze lastenverzwaring is nodig voor nieuwe investeringen in de stad en vooral om een extra korting van het Rijk weg te poetsen, zo blijkt uit de eerste begroting van het nieuwe college, die woensdagochtend is gepresenteerd.

Amsterdammers zullen in 2019 bijna 18 procent meer betalen voor het ophalen en verwerken van huisvuil.

Ook de ozb gaat omhoog, met 2 procent. Gemiddeld is een Amsterdams huishouden 55 euro per jaar meer kwijt zijn aan gemeentelijke lasten. Minima kunnen kwijtschelding krijgen.

Toeristen
Dinsdag presenteerde het kabinet op Prinsjesdag juist een koopkrachtstijging van gemiddeld 1,5 procent voor burgers. "We zitten met onze lasten nu op het gemiddelde van de vier grote steden," aldus wethouder Udo Kock (Financiën). Bedrijven zijn straks bijna vijftien procent meer kwijt aan reinigingsrecht.

Ook bezoekers aan de stad betalen mee; de toeristenbelasting gaat omhoog naar zeven procent in heel de stad. Nu is dat nog zes procent in centrum, west, zuid en oost en vier procent in de overige delen van de stad. Toeristen betalen in 2019 zo'n 20 miljoen extra. Dit loopt op tot 105 miljoen in de jaren daarna.

Het kabinet is karig geweest voor gemeenten, zegt Kock. "Er worden meer taken dan geld naar gemeenten overgeheveld. Dat is spijtig."

Volgend jaar ontvangt Amsterdam zo'n 37 miljoen euro minder van het Rijk. Deze korting loopt op tot 110 miljoen euro in 2022. Ook de belasting op afval gaat omhoog voor de gemeente. "Ik heb wel het gevoel dat het kabinet problemen op het bordje van de gemeenten schuift," zegt wethouder Rutger Groot Wassink. "Dat vind ik niet goed."

Tekorten
En er komt nog meer aan. Kock rekent op tekorten in de zorg en jeugdzorg in 2019. Ook hier moet de gemeente gaten van het Rijk dichten en de groeiende behoefte aan deze zorg opvangen. Het grootste deel van de uitgaven gaat naar schoolgebouwen, wegen, kades, sportvelden en het bouwrijp maken van grond, tezamen 530 miljoen euro.

Het nieuwe college trekt veel geld uit voor handhaving en schoonmaak; 9 miljoen in 2019, oplopend tot 24 miljoen over drie jaar. Voor 2019 staat nog 6,1 miljoen open, hiervoor ontwikkelt het college een 'masterplan'.

Voor de aanpak van de, in de woorden van de Ombudsman, 'wetteloze jungle' op de Wallen, trekt het college 2,5 miljoen euro meer uit. Dit moet de overlast verminderen van bezoekers, afval en geluid in de horeca.

31 miljoen euro
VVD, de grootste oppositiepartij, vindt dat Amsterdam meer geld moet vrijmaken voor handhaving en reiniging, 31 miljoen euro, zonder de lasten voor burgers te verhogen. "De gemeente moet snijden in eigen vlees," aldus Rik Torn.

Het college heeft woensdag ook een agenda gepresenteerd voor al zijn plannen. Zo kunnen Amsterdammers op internet checken of burgemeester en wethouders zich aan hun beloftes houden.

Lees ook: Plannen gemeente nu te checken via site en app

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden