Opinie

'Amsterdammers, Parijs heeft u nodig'

Het is te makkelijk om de ogen na de raadsverkiezingen weer op het kabinet te richten. Maar Amsterdam kan voorop lopen in duurzaamheid, aldus Maarten Labots van de Jonge Klimaatbeweging.

Met 100 elektrische bussen heeft Schiphol de grootste vloot van Europa Beeld ANP
Met 100 elektrische bussen heeft Schiphol de grootste vloot van EuropaBeeld ANP

Het kabinet was helder bij de presentatie van het regeerakkoord vorig jaar: de uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 met 49 procent omlaag om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te ­halen.

Om deze ambities te verwezenlijken starten volgende maand de onderhandelingen in Den Haag voor een nieuw klimaatakkoord. De Jonge Klimaatbeweging schuift hierbij aan als belangenbehartiger van jongeren in Nederland. Alle groene ogen zullen de komende ­weken dus logischerwijs op Den Haag gericht zijn.

Hoe anders was het de afgelopen periode, toen er dankzij de gemeenteraadsverkiezingen eindelijk ook ruimte werd gemaakt voor lokaal beleid. En terecht.

Naar aanleiding van de quickscan naar de duurzaamheid van de grote gemeenten in Nederland stelde milieuorganisatie Natuur & Milieu al dat gemeenten steeds belangrijkere spelers worden. Dat de overheid steeds meer taken afstoot naar gemeenten speelt hierin een belangrijke rol.

Beïnvloeden
Ook De Helling, het wetenschappelijke bureau van GroenLinks, rekende het al voor: gemeenten kunnen minstens een derde van de Nederlandse CO2-uitstoot beïnvloeden. Bijvoorbeeld door beleid omtrent gasloze nieuwbouwwijken, uitbreiding van openbaar vervoer of het stimuleren van duurzame winning van energie.

Over de cijfers kunnen we lang of kort discussiëren, de strekking van het verhaal is niet minder scherp: Amsterdam hoeft niet op Den Haag te wachten om voorop te lopen in duurzaamheid.

Op veel vlakken worden gelukkig al goede stappen vooruit gezet. Zo wil het GVB overstappen op uitstootvrije, elektrische bussen en moeten milieuzones vervuilende voertuigen terugdringen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De Metropoolregio Amsterdam heeft zelfs 2040 als klimaatambitie om de regio volledig energieneutraal te maken. Daaren­tegen bungelt Amsterdam onderaan wanneer het gaat om het winnen van zonne-energie of de hoeveelheid restafval per Amsterdammer per jaar.

Duurzaamheid centraal
De komende periode wordt cruciaal voor onze stad. Deze weken zal een collegeakkoord geschreven worden dat de route van bestuurlijk Amsterdam voor vier jaar gaat bepalen. Hoe zorgen we ervoor dat tijdens dit proces de juiste stappen worden gezet? Om te beginnen door de nadruk te leggen op 'we'.

Normaal ­gesproken zou na de uitslagenavond van 21 maart een periode van afwachten volgen. "De burgers hebben gestemd en dus is het nu aan de gekozen vertegenwoordigers om uit te maken hoe nu verder." Het risico ontstaat dan dat, na weken van aandacht voor lokale politiek, we weer naar Den Haag kijken voor de duurzame ambities van Nederland.

Deze keer niet. Laten we deze keer verder kijken dan de stembus van 21 maart en ons rode potlood omruilen voor een scherper, ­groener exemplaar. Waar de verkiezingen een mooie kans boden om onze stem voor een duurzamer Amsterdam te laten horen, is nu de tijd aangebroken om deze stem te verzilveren - of liever te vergroenen.

Laten we duurzaamheid centraal stellen bij het schrijven van het collegeakkoord en verzekeren dat dit het ­kernthema wordt van de onderhandelingen. Uiteraard sluit een groen Amsterdam de noodzaak van een duurzaam Den Haag niet uit, maar we hoeven er ook niet op te wachten.

De komende weken richt ik mijn ogen dus nog even op onze mooie hoofdstad en doe ik mijn oproep: "Beste Amsterdammers, Parijs heeft u nodig."

De Jonge Klimaatbeweging vraagt Amsterdammers om via hun platform vergroenjestem.nl alle nieuwe raadsleden aan te schrijven en op te roepen om duurzaamheid in Amsterdam tijdens de collegeonderhandelingen prioriteit te maken.

Maarten Labots, penningmeester van de Jonge Klimaatbeweging, schuift in Den Haag aan bij de onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord Beeld
Maarten Labots, penningmeester van de Jonge Klimaatbeweging, schuift in Den Haag aan bij de onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoordBeeld

Na de verkiezingen

Niets missen over de onderhandelingen en al het andere vervolg op de verkiezingen? Like Amsterdam Kiest op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden