Amsterdammers mogen over het IJ wandelen zoals in de hongerwinter

70 jaar geleden werd in de Tweede Wereldoorlog een brug van ponten over het IJ gemaakt, zodat mensen naar Noord konden om hun honger te stillen. Op 5 mei aanstaande wordt deze brug opnieuw aangelegd.

Beeld CIIID architectural presentations

De brug wordt dit keer gemaakt van pontons en dient als tijdelijk monument ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam. Het is een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

De brug wordt van 14.00 uur tot 16.00 uur gebruikt. De mensen die zelf nog de originele brug meemaakten, mogen als eerste oversteken. Daarna mogen alle Amsterdammers, zoals in de oorlog, wandelen over het IJ. Men moet zich wel van te voren opgeven. Ook Eberhard van der Laan is aanwezig bij de opening.

Aan de overkant van de Noordelijke IJ-oever wordt een Vrijheidsmaaltijd georganiseerd, voor zo'n duizend man. En er komt een boerenmarkt. Daar zal een chefkok met hulp van een historicus gerechten koken uit de Tweede Wereldoorlog.

Voedseltekort
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren het centrum van Amsterdam en Noord verbonden door een pontonbrug, of eigenlijk een pontenpontonbrug. Autoveren afkomstig uit de stad waren aan elkaar geschakeld, om de schaarse brandstof te sparen. Zo ontstond de verbinding tussen de binnenstad en Noord. Het was de enige fysieke verbinding ooit.

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog was er een groot voedseltekort. Volgens het Amsterdams 4 en 5 mei comité trokken stedelingen trokken de stad uit naar omliggende boerderijen om hun laatste bezittingen te ruilen voor bijvoorbeeld een zak aardappelen. Vanuit Amsterdam liepen zij, over de pontonbrug, naar Waterland en zelfs naar West-Friesland. Velen overleefden volgens het comité op deze tocht de heftige kou niet.

Herdenkingen
Met meer dan tweehonderd programma's wordt op 4 en 5 mei stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog. De pontonbrug over het IJ is het
middelpunt van herdenkingen, open huizen, vrijheidsmaaltijden en Bevrijdingsfestivals in de stad.

De originele brug Beeld Oude Scheepvaartmuseum Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.